HELIKOPTERS NATIONAAL LEGER VLIEGEN BINNENKORT WEER

De drie Chitak helikopters van het Nationaal Leger zijn langer dan een jaar aan de grond. Er moet reguliere check-ups plaatsvinden, waarbij sommige onderdelen aan vervanging toe zijn.

Specialisten zijn de vorige week in Suriname gearriveerd om de heli’s na te kijken. Defensie hoopt nog deze maand de helikopters weer in de lucht te krijgen. In de planning is ook de aankoop van een vierde helikopter.

Door de Covid-pandemie en de daarmee gepaard gaande reisbeperkingen, konden er geen specialisten vanuit India overkomen om de heli’s te repareren. Die zijn intussen gearriveerd. Ook de onderdelen die aan vervanging en reparatie toe waren zijn volgens defensieminister Krishna Mathoera in orde gemaakt. “Dus de inspectie van de drie helikopters vindt deze maand plaats. We hopen dat we eind van de maand de heli’s in de lucht hebben.

Maar los van deze 3 heli’s hebben we ook opgenomen in het beleidsplan, dat we nog een heli willen aanschaffen, zodat we mobiel zijn in de lucht en om verschillende redenen; dat je instaat bent heel snel hulp te verlenen, heel snel op plekken te zijn waar het moet”, bevestigd de minister desgevraagd.

Langer dan een jaar was het leger afhankelijk van derden voor helikopterdiensten. “Die zijn nu aan de grond, al zeker een jaar. Maar door Covid kon het inspectieteam uit India niet komen. Die missie is een aantal keren uitgesteld, en onze onderdelen moesten allemaal weer naar India om geïnspecteerd te worden door het bedrijf en terugkomen, want er zijn hele scherpe procedures binnen de luchtvaart”, legt de minister uit. Indien de nodige certificeringen er niet zijn mogen de helikopters niet vliegen. “We hopen dat het in januari is afgerond.”

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box