HERBOUWDE VERTREKHAL SINT-MAARTEN OP 1 NOVEMBER EINDELIJK IN GEBRUIK

Auteur: Armand Snijders.

Reizigers op Sint Maarten hebben vanaf 1 november eindelijk de beschikking over een spiksplinternieuwe vertrekhal. De terminal van de Princess Juliana International Airport moest herbouwd worden nadat deze in 2017 door orkaan Irma volledig werd verwoest.

De oplevering zou eigenlijk begin van dit jaar plaats hebben moeten vinden, maar ondervond door allerlei omstandigheden vertraging. De nieuwe vertrekhal, inclusief nieuwe luchthavenwinkels, is voorzien van ultramoderne voorzieningen, ruime wachtruimtes, geavanceerde beveiligingscontroles en gestroomlijnde instapprocedures, aldus de luchthaven. Ook is geanticipeerd op de groei van het aantal passagiers, dat tot 2025 naar verwachting zal oplopen tot ruim één miljoen per jaar. Daarmee zit het populaire vakantie-eiland weer op het niveau van voor de orkaan, die grote delen van Sint Maarten in puin legde.

Met vooral Nederlandse steun is de afgelopen jaren hard gewerkt om de infrastructuur weer op te bouwen, waaronder het vliegveld. De nieuwe vertrekhal is slechts de eerste stap om te komen tot een hypermoderne luchthaven, die ook is berekend op de te verwachte toename van het aantal toeristen.

Niet alleen vakantiegangers die op het Nederlandse deel van het eiland komen maken gebruik van de Princess Juliana International Airport, ook die van het Franse deel komen via de luchthaven aan.

“Elke fase richt zich op specifieke gebieden om een naadloze luchthavenexploitatie gedurende het hele project te garanderen, legt een woordvoerder van de luchthaven uit. “De eerste fase omvat de voltooiing van deze ultramoderne vertrekhal. Daarna staat de incheckhal op het programma, die in december wordt geopend. De incheckhal maakt gebruik van moderne technologieën en ontwerpprincipes om een naadloos incheckproces en een uitnodigende omgeving voor reizigers te creëren.”

De bouw van de definitieve aankomsthal wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 afgerond, “ruim op tijd voor de zomerreizen”, verzekeren de plaatselijke luchthavenautoriteiten. Verder werd aangekondigd dat aankomende passagiers vanaf oktober worden verwelkomd in een nieuwgebouwde tijdelijke aankomstfaciliteit. Dit gebouw is uitgerust met alle benodigde voorzieningen en diensten, inclusief immigratiebalies, een bagage-afhaalgebied en douanefaciliteiten.

REGIO

 

Facebook Comments Box