HERDENKING VLIEGRAMP 7 JUNI 1989 SOBER MAAR MET MEER BEWUSTZIJN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er zal zit jaar geen normale herdenking plaatsvinden van de vliegramp die Suriname trof op 7 juni 1989. Dit vanwege de covid -19 matregelen die in acht genomen moeten worden.

De stichting kleurrijk voetbal zal vanaf dit jaar wel een diepe dimensie geven aan het gebeuren met veel meer bewustwording over wat deze ramp heeft betekend. Er zal zoals voorgaande herdenkingen geen massale bijeenkomst met toespraken worden gehouden bij het monument dat ter nagedachtenis van de slachtoffers is opgericht op de begraafplaats aan de Jaggernath Lachmonstraat. Het gebeuren zal ook worden opgenomen in de geschiedschrijving van Suriname.

Volgens voorzitter Roy de Miranda van de stichting mag het niet slechts bij een herdenking blijven maar moet de ramp deel gaan uitmaken van de geschiedenis van het land. “Deze ramp is één van wereldomvang. Het mag niet zo iets worden van terug naar de orde van de dag. Vanaf dit jaar worden leerlingen vanaf de basis school bewust gemaakt van dit tragisch gebeuren en worden geschiedschrijvers ingezet om het verhaal van de ramp vast te leggen zodat het zijn weg vindt bij jongeren maar ook de totale samenleving. Het is onze overtuiging dat veel te lichtvaardig met dit gebeuren wordt omgesprongen waarbij slachtoffers zijn gevallen die er niet om gevraagd hebben erbij betrokken te zijn. Deze mensen mogen nooit vergeten worden. Daarom zal voortaan het vastleggen van deze gebeurtenis onderdeel worden van de herdenking”, zegt de Miranda. Bij het monument van de ramp zal slechts het bestuur van de stichting bijgestaan door een Sjamaan eerbetoon worden gebracht aan de slachtoffers. De Miranda zegt dat het aan een ieder vrij is zelfstandig naar de plek te komen om zijn of haar eerbetoon te plegen. De stichting heeft het verzoek gedaan aan de regering er aan mee te werken dat op de dag van de herdenking de vlaggen in het land van zes uur in de ochtend tot zes uur in de namiddag halfstok hangen, er saluut schoten worden gelost en op de media het beroep wordt gedaan aangepast muziek af te draaien.

Voetbalacademie
Het vastleggen van de ramp moet vooral ook benadrukken de belangrijke missie waarvoor de leden van het kleurrijk elftal naar Suriname afreisden. “Het was een missie om met gezamenlijke inspanning te komen tot het opzetten van een voetbaalschool en later een academie, waar talenten op professionele manier klaargestoomd zouden worden om door te stromen naar hogere voetbal regio’s op wereld niveau”, zegt de Miranda. Dit doel staat volgens hem nog altijd overeind.

Voor dit doel heeft de stichting in 2017 van de regering 10 hectare grond in bruikleen gekregen van de overheid.

“Dat was een goede geste maar blijkt nu dat de status een onvoldoende juridische basis heeft. Met een bruikleen status van de grond, kan de stichting niet aan tafel zitten met mogelijke investeerders en geen middelen aantrekken op de kapitaalmarkt om het plan uit voeren”, zegt de Miranda. Het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer is nu gevraagd de beschikking om te zetten naar grondhuur.

UNITEDNEWS