NIET VERANTWOORD ZONDER GEZICHTSBEDEKKING STRAAT OP TE GAAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid

Het besmettingsgevaar van COVID-19 heeft het niveau bereikt waarbij het sterk aanbevolen wordt om niet zonder neus- en mondbedekking in het openbaar te treden.

Er is nu officieel sprake van community spreading in Suriname waarvan het spoor van de besmetting in meerdere gevallen niet getraceerd en afgesneden kan worden. Volgens het COVID-19 Management Team is momenteel iedereen een potentieel besmettingsbron. Nog gevaarlijker is dat niet alle besmette personen zichtbare symptomen vertonen, maar toch in staat zijn het virus te verspreiden.

“Die verspreiding is er. Op een gegeven moment gaan we ook niet meer de bron kunnen herleiden. Je gaat niet meer kunnen zeggen wie wie is en wie waar is”, zegt directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid.

Zo goed als zeker is dat het aantal besmettingen de komende dagen zal stijgen, en daarop zal de samenleving zich moeten voorbereiden.

Met ‘Code Rood’ komen een reeks andere maatregelen bij kijken, en het dragen van gezichtsbedekking is daar één van. “Bij deze vraagt het Ministerie van Volksgezondheid ook aan de burgerij om een mond-neusbedekking te gebruiken als u naar buiten gaat.”

Het kopen van dure gezichtsmaskers is niet nodig. Ander goed dat de mond en de neus bedekken is voldoende. “Het mag een zakdoek zijn, het mag een sjaal zijn, het mag van pangi-stof gemaakt zijn, het mag van een ander iets dikker katoenenstof gemaakt zijn, maar je moet er wel goed door kunnen ademen. We hebben op de website ook geplaatst hoe u dat zelf kunt maken. Ook met de adviezen erbij”, zegt Jessurun.

UNITEDNEWS