ABOP WIL NIET MET BEP IN NIEUW KABINET

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De politieke partij BEP, nu nog in de coalitie en vertegenwoordigd in het kabinet van president Desi Bouterse, wordt verwezen naar de oppositiebanken.

Gesprekken met de VHP om ook deel te mogen nemen in het nieuw kabinet bleven onvruchtbaar, vanwege bezwaren van de ABOP. De partij van Ronnie Brunswijk wenst niet samen met de BEP in een coalitie te zitten. BEP en ABOP zijn sinds het uit elkaar vallen van A-combinatie in 2010 geen goede maatjes meer. De 2 behaalde zetels van BEP bij de verkiezingen van 25 mei 2020 zijn te licht bevonden tegenover de 9 zetels van de ABOP, dus koos de VHP mee te gaan met de bezwaren van ABOP.

De BEP zal samen met de NDP, die niet verder dan 16 zetels kwam, samen de oppositie uitmaken voor de periode 2020-2025.

De coalitie bestaande uit VHP, ABOP, PL en NPS mag rekenen op geduchte tegenstand in De Nationale Assemblee (DNA). Dezelfde kritische oppositieleden van vóór 2010 keert terug in het parlement.

Het wachten is nog altijd op de verwerking van de verkiezingsuitslag voor het district Paramaribo. Een week na de stembusuitslag kan er nog steeds geen uitsluitsel worden gegeven. Volgens de samenwerkende partijen, die straks een nieuw kabinet zullen vormen, wordt het proces doelbewust vertraagd om de NDP-regering ruimte te geven strategieën uit te werken om aan de macht te blijven.

Door de NDP is er formeel protest aangetekend tegen de onofficiële stembusuitslag. Er wordt per brief naar een hertelling gevraagd in alle districten. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijkheid Kiesbureau (OKB), zit dit niet gebeuren. Zij stoort zich wel aan het traag verloop van de werkzaamheden in Hoofdstembureau Paramaribo. Zij wil gauw overgaan tot het wel dan niet bindend verklaren van de verkiezingen.

UNITEDNEWS