TRUMP WIL LERAREN BEWAPENEN, SCHOLIEREN PROTESTEREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Ze kwamen naar de hoofdstad van Florida en ontmoetten medeleven, bewondering en hun eerste politieke teleurstelling. Leerlingen van de school in Parkland waar vorige week zeventien mensen werden doodgeschoten door een 19-jarige ex-leerling spraken woensdag in Tallahassee met leden van het parlement van de staat. Maar dinsdag had dat een voorstel afgewezen om halfautomatische aanvalsgeweren, zoals gebruikt bij de aanslag, helemaal te verbieden.

“Stem ze weg!”, klonk keer op keer buiten het parlementsgebouw. “Het leek bijna harteloos hoe ze meteen de knop indrukten om nee te zeggen”, zei Sheryl Acquaroli (16) tegen CNN.

De leerlingen beschuldigden met name de Republikeinen onder hun volksvertegenwoordigers ervan alleen maar te denken aan het geld dat de vereniging van wapeneigenaren, de NRA, in hun verkiezingskassen stort. Maar sommigen van hen lijken bereid het recht op wapenbezit enigszins te beperken. Gedacht wordt aan een minimumleeftijd van 21 jaar voor het aanschaffen van een aanvalsgeweer. Ook zou de politie de mogelijkheid moeten krijgen het wapen af te pakken van iemand die een gevaar lijkt op te leveren.

Terwijl vandaag op allerlei plaatsen in het land scholieren demonstreerden, hielden in Tallahassee overlevenden van de aanslag toespraken die zowel emotioneel als welsprekend waren. “Ik probeer niet jullie rechten af te pakken, of alle wapens uit te bannen”, zei Florence Yared. “Maar we kunnen niet onze wapens voorrang geven op onze kinderen.”

Tieners

Sommige politici en voorstanders van vrij wapenbezit leken moeilijk te kunnen geloven dat tieners een landelijke beweging zouden kunnen opzetten, een demonstratiedag op 24 maart organiseren en expliciet, geargumenteerd de NRA uitdagen.

Een voormalig Republikeins lid van het Congres twitterde: “Echt, ‘studenten’ plannen een landelijke demonstratie? Geen linkse wapenregulerings-activisten die 17-jarige kinderen misbruiken na een vreselijke tragedie?” 

Die aanhalingstekens verwezen naar een verhaal dat op sociale media de ronde deed: dat de prominentste scholieren ingehuurde acteurs waren. Daar moest een van hen, Cameron Kasky, zuur om lachen: “Als iemand onze uitvoering op school van ‘Fiddler on the Roof’ gezien had, dan zou hij weten dat niemand mij gaat betalen om wat dan ook te acteren”, zei hij tegen CNN.

Vroeg of laat zal er verandering komen in het wapenbeleid in de VS, dacht Kasky. Hij kon enige hoop putten uit berichten uit Washington. Daar kreeg president Donald Trump kritiek omdat hij in zijn eerste reactie het woord ‘vuurwapen’ niet in de mond had genomen. Dinsdag gaf hij echter opdracht aan het ministerie van justitie om een verbod voor te bereiden op ‘bump stocks’, een extra onderdeel dat van een halfautomatisch geweer een automatisch geweer maakt, dat door blijft schieten zo lang de trekker wordt overgehaald. Het werd gebruikt bij een aanslag in Las Vegas vorig jaar, niet vorige week in Florida. 

Tegen adviseurs zei de president dat hij ‘open staat’ voor een strenger vuurwapenbeleid. Maar daarvoor, en misschien zelfs voor dat verbod op ‘bump stocks’, heeft hij het Congres nodig.

Trump oppert plan voor bewapenen leraren

President Donald Trump heeft woensdag gezegd dat hij denkt dat het bewapenen van leraren ertoe kan bijdragen dat schietincidenten zoals die op de school in Florida week voorkomen kunnen worden. “Als je een leraar hebt, die bekend is met wapens, zou dat een aanval heel snel kunnen beëindigen”, aldus Trump tijdens een gesprek in het Witte Huis met studenten, leraren en ouders, onder wie vertegenwoordigers van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland. De president gaf ook meteen toe dat het plan controversieel is. “We gaan er heel goed naar kijken. Veel mensen zullen er tegen zijn en ik denk dat ook veel mensen het een goed idee zullen vinden.” Trump luisterde ook naar scholieren die smeekten voor een verandering van de wapenwetgeving. Hij liet weten bereid te zijn het wapengeweld op Amerikaanse scholen aan te pakken. Om dat te beteugelen beloofde hij dat zijn regering de nadruk gaat leggen op controle van iemands verleden en geestelijke gezondheid. Andrew Pollack, de vader van een achttienjarige leerlinge van de school in Parkland, vroeg zich af waarom het zo lang duurt voordat de overheid iets tegen de schietpartijen op scholen doet. “Het had bij één schietpartij op school moeten blijven. Toen hadden we dit al moeten oplossen”, zei hij. “Ik ben woedend, want ik zal mijn dochter nooit meer zien.” (ANP)

Bron|Buitenland