ZOU ZEEDIJK CORONIE DE EERSTE SURINAAMSE SEAPORT VILLAGE KUNNEN WORDEN?

Foto impressie Coronie zeedijk met toeristiche standjes

Verschillende toerismebestemmingen in de regio, maar ook daarbuiten, hebben hun pier (of meerdere) gedifferentieerd tot een toeristenconcentratiepunt terwijl weer andere destinaties hun dam of dijk hebben ontwikkeld tot een toeristisch entertainment- en/of shoppingcentrum met horecavoorzieningen (restaurantjes en barretjes).

De onlangs opgeleverde zeedijk van Coronie heeft in theorie dezelfde basisinfrastructuur voor een dergelijke bestemming. Dat de meer dan 14 kilometer lange dijk ontwikkelingsmogelijkheden biedt, ook voor het toerisme, is eerder in de media aangehaald maar de uitvoering van een goed doordacht toerismeproject waarmee de zeedijk verkaveld wordt in verhuurbare grondoppervlaktes met allemaal slechts één enkele bestemming (namelijk toerisme), zou het kokosdistrict binnen no time tot een welvarende en succesvolle toeristentrekpleister kunnen verheffen.

Met name dagtoerisme zou er (in eerste instantie) rijkelijk kunnen floreren; het district ligt immers op een redelijke rijafstand van Paramaribo waardoor lokale en buitenlandse bezoekers zonder al te veel vermoeienissen heen en weer vanuit de stad kunnen reizen.   

Wat nodig is, is een volledig uitgewerkt bestemmingsplan. Er dient van te voren een maquette te worden gemaakt van de horecagelegenheden en andere voorzieningen en faciliteiten die er moeten komen, maar belangrijker nog: er dient met beleid te worden gebouwd.

En met het laatste wordt bedoeld dat er niet lukraak een bonte lappendeken van verschillende bouwseltjes wordt opgetrokken maar dat er vooraf een huisstijl wordt bepaald die collectief door alle ‘unithouders’ wordt nageleefd.

Een van de toeristische krachten van de Coroniaanse dijk is tegelijkertijd haar zwakte. De zeedijk grenst namelijk aan een mangrovebos waarin tal van exotische vogelsoorten nestelen en die op zich weer een attractie vormen voor bezoekers en met name voor bird watchers van bijzondere betekenis zijn. Van de andere kant kunnen de vogels zich door de drukte bedreigd voelen en kunnen zij het gebied voor altijd verlaten, met alle gevolgen van dien. Een streng duurzaamheidsbeleid is dan ook een absolute voorwaarde voor het behoud van vogels en ander fauna in de mangrovebossen.

Desalniettemin heeft de zeedijk van Coronie een zeer reële potentie om te kunnen uitgroeien tot een waarachtige toeristentrekpleister en schuilt er in deze pas opgeleverde dam wellicht dé formule voor de eerste Surinaamse Seaport Village.  

UNITEDTRAVEL| MARTIN PANDAY

Facebook Comments Box