HUURWET MOET DRAMA EN ONZEKERHEDEN SECTOR WEGMAKEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Uitbuiting en machteloosheid zal donderdag tot het verleden moeten behoren, bij de huur- en verhuur van woonhuizen, wanneer De Nationale Assemblee (DNA) de nieuwe Huurwet goedkeurt.

In dit initiatiefvoorstel van het parlement is een landelijke regeling voor het vaststellen van de huurprijzen van woonruimte, ook binnen de sociale huursector opgenomen. De waarborging van de bescherming van de huurder dient volgens het ontwerp zodanig te geschieden dat de positie van de verhuurder niet in het geding is, onder andere door vaststelling van duidelijke opzegtermijnen in alle huur en verhuur-gevallen voor zowel de huurder als verhuurder. In de nieuwe huurwet zijn er duidelijke richtlijnen opgenomen voor de beëindiging van huurovereenkomsten en het kunnen overgaan tot ontruiming.

Op dit moment is het een lijdensweg voor verhuurders om weer beschikking te kunnen krijgen over hun huis. De rechter velt hierover een oordeel, en zolang er geen dringende redenen door de verhuurder kunnen worden aangegeven mag hij niet overgaan tot uitzetting van de huurders. Dit kan frustrerend zijn voor de huisbaas en een gevoel van machteloosheid creëren. De nieuwe huurwet voorkomt de gang naar de rechter door duidelijke regels vast te stellen.

Voor contracten voor bepaalde tijd stelt de nieuwe wet dat er een opzeggingstermijn van drie maanden geldt. Hiermee zijn zowel de belangen van de huurder als de verhuurder veiliggesteld.

Voor contracten voor onbepaalde tijd en mondelinge overeenkomsten zegt de aangepaste wet dat de verhuurder een opzeggingstermijn van minimaal 6 maanden moet hanteren. Bij wijze van hoge uitzondering kan dit 2 keren uitgesteld worden met een maand.

In totaal krijgt de betrokkenen 8 maanden om uit te kijken naar een andere woning. Volgens Jennifer Geerlings-Simons (NDP), mede-indiener van het initiatiefvoorstel, is dit voldoende ruimte voor de verhuurder om een nieuwe woonplaats te zoeken. Indien de huurder zich niet houdt aan deze regels, heeft de verhuurder de wet met zich mee om over te kunnen gaan tot ontruiming. “Dat is een drama opzicht. Het zijn zaken die wij willen voorkomen met deze wet, maar ze gaan af en toe toch gebeuren”, stelt Geerlings-Simons.

Voor de huurder is dit ook een grote mate van zekerheid; het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Een verhuurder kan ook niet van de ene op de andere dag de huurders op straat zetten, maar dient zich te houden aan de procedures die de wet aangeeft met betrekking tot opzeggingstermijnen.

UNITEDNEWS