IDOS – PEILING VOORSPELT EINDE REGEERPERIODE BOUTERSE EN NDP

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De uitslag van de recente peiling gedaan door het Instituut voor Demografisch Onderzoek in Suriname (IDOS), komt hard en genadeloos uit voor de zittende regering van Desi Bouterse en de NDP die nu nog 26 zetels heeft in De Nationale Assemblee.

Volgens de peiling zal de stembusgang van maandag 25 mei het einde zijn van 10 jaar regering Bouterse. Een derde termijn zit er niet in omdat de NDP bij deze verkiezingen niet meer dan 17 zetels zal behalen. Het kan nog slechter en wordt het aantal zetels terug gebracht van 26 naar 14. In Paramaribo zal de NDP slechts 45 van de 17 zetels naar zich toe weten te trekken. Vrijwel alle grote oppositionele partijen, VHP, NPS, ABOP en ook Pertjajah Luhur, worden de lachende derde en snoepen in vrijwel alle districten de zetels weg van de NDP.

De IDOS –peiling is gedaan onder 554 respondenten in Paramaribo op 20 mei. IDOS-onderzoeker John Krishnadath zegt dat er een foutenmarge is van 3 procent. De peiling, ook wel een steekproef genoemd naar het stemgedrag van de kiezers is vrijdagavond vrijgegeven en gepubliceerd. Via verschillende televisiestations zijn de peilingsresultaten live gepresenteerd.

Met het verliezen van de verkiezingen en het binnenhalen van slechts tussen de 14 en 17 zetels, komt er ook en einde aan het voorzitterschap van voorzitter Jennifer Geerlings Simons.

Zij zal in de komende vijf jaar met haar sterk uitgedunde fractie in de oppositiebanken moeten plaatsnemen. De nieuwe coalitie zal niet slechts uit een partij bestaan, maar uit meerdere partijen.

Tijdens de live presentatie van de peiling hebben de analisten, Winston Ramautarsingh en Hans Breeveld benadrukt dat wil de oppositie de gezamenlijke winst behouden, dat die al op 26 mei tot een verbond moet komen om in de meerderheid te staan tegenover de NDP. De nieuwe DNA-voorzitter zal dan in 30 dagen gekozen moeten worden en moet snel een nieuwe regering worden geformeerd.

Bij de peiling zijn opmerkelijke vragen gesteld, zoals als verwacht mag worden dat kiezers die pakketten krijgen van een partij ook automatisch op die partij stemmen. Het antwoord hier was verassend dat 50 procent van de ondervraagden zegt dat, dat niet het geval is. Opmerkelijk was ook de vraag als de NDP zal frauderen bij de verkiezingen. Het antwoord hier was dat zelf bij NDP-ondervraagden verwacht wordt dat hun partij de verkiezingen naar haar hand zal zetten.

UNITEDNEWS