INTERNATIONALE OLIEPRIJZEN BLIJVEN KELDEREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: De Engelse Tullow Oil | Er zijn wel reeds afspraken gemaakt met het boorschip om zich naar Surinaamse wateren te begeven.

De internationale prijzen voor olie blijven onaantrekkelijk en zoals de zaken er nu voor staan zal dat zeker voor dit jaar blijven aanhouden.

Het meest actief Brent crude contract voor oktober viel met USD 1,35 terug naar USD 42,74 per vat. De prijsvaststelling voor september verloopt vrijdag en kwam donderdag al niet verder dan USD 42,41 per vat.

De belangrijkste reden is de volgende golf van Covid-19 die de wereld momenteel in een greep heeft. De aankopen voor de maand september zijn donderdag met 4% gedaald nadat het aantal coronabesmettingen wereldwijd boven 17 miljoen piekte.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar ook met 32,9% geslonken, en dat geeft investeerders geen goed gevoel. Ook andere grote geïndustrialiseerde landen kampen met terugval van de productiviteit. Zo is de Duitse economie met maar liefs 10,1% teruggevallen. Dit zal niet ongemerkt blijven in de rest van Europa waar Duitsland de geïndustrialiseerde leider is, gevolgd door Frankrijk die ook met zware problemen kampt.   

Voor Suriname betekent een ongunstige olieprijs minder inkomsten voor de vrijwel lege staatskas. Minder productie betekent automatisch ook minder afzet voor de Surinaamse oliemaatschappij.

De buitenlandse bedrijven Apache Corporation en Total SA  hebben met een derde olievondst nu beschikking over een reserve van minimaal een miljard barrels olie in het zeegebied, maar daarop kan voorlopig niet gerekend worden. De ontwikkelingsfase zal pas worden ingezet indien er positieve vooruitzichten zijn op de oliemarkt.

De Engelse Tullow Oil heeft woensdag laten weten geen dringende behoefte meer te hebben om nog dit jaar de geplande exploratieput aan te leggen in Block 47. De boring zou in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden, maar is verschoven naar het eerste kwartaal van 2021. Er zijn wel reeds afspraken gemaakt met het boorschip om zich naar Surinaamse wateren te begeven.

UNITEDNEWS