VRIJGEVOCHTEN BOEL OP KOERSENFRONT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er is sprake van een zeer chaotische situatie op de valutamarkt.

Niemand weet precies wat de gangbare wisselkoersen zijn in Suriname. De enige instantie die één lijn houdt is de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die een gemiddelde koers van 7,45 hanteert voor de Amerikaanse Dollar (USD). De buitenlandse staatsschuld van USD 2 miljard wordt door het Bureau voor de Staatsschuld ook tegen een wisselkoers van SRD 7,52 geconverteerd en verwerkt in de totale staatschuld die per mei 2020 ruim 27 miljard bedroeg.

Volgens cambio’s wordt een wisselkoers van SRD 9,5 gehanteerd en zouden er geen dollars worden verkocht. Echter blijkt daarvan totaal geen sprake te zijn in de praktijk. Bij de kassa wordt een wisselkoers van tussen SRD 13 en SRD 15 gehanteerd, veelal op geklaag van de klant zelf die niet staat te springen om ‘slechts’ SRD 9,5 te krijgen voor zijn kostbare dollars. Hoewel de wet stelt dat geldwisselkantoren geen dollars mogen verkopen, blijkt ook dit niet helemaal waar te zijn. Controle op geldwisselkantoren laat veel te wensen over.

Dat de officiële wisselkoers van SRD 7,45 geen weergave van de realiteit is wordt onderkent door zowel de CBvS-governor Maurice Roemer als verschillende regeringsautoriteiten.

Het beleid is gericht op stabilisatie van de financiële sector, waarna gekeken zal worden naar de maatregelen die nodig zijn om uniformiteit te brengen op de valutamarkt en de wisselkoers. “Of het verschoven wordt naar een meer realistische marktsituatie, dat zal de minister van Financiën moeten aangeven in samenwerking met de governor van de Centrale Bank. Van mijn kant uit wil ik zeggen dat dit natuurlijk niet de koers is die hanteerbaar is”, onderkent buitenlandsminister Albert Ramdin.

UNITEDNEWS