INTERNE VHP DISPUUT BAGGERPROJECT VAN GENERLEI WAARDE. POLEMIEK DIENT BELANG DERDE PARTIJ

Binnen de VHP, althans tussen minister Riad Nurmohamed en partijfractievoorzitter Assikoemar Gajadien, is een publieke discussie ontstaan over het baggeren van de Suriname rivier. Gajadien vindt dat de uitvoering van het plan dat reeds door de vorige regering zou worden uitgevoerd niet mag veranderen.

Nurmohamed vindt echter dat er minder bagger moet worden verwijderd en de baggeraar slechts 4.5 meter diep hoeft te baggeren in plaats van de oorspronkelijke 5.5 meter. Volgens Ingenieur Derreck Ferrier stelt deze polemiek helemaal niets voor. “Baggeren van de rivier heeft op dit moment en in de directe toekomst geen enkele zin”, zegt Ferrier die de ideologische grondlegger is geweest van het baggerproject. De simpele reden hiervoor is dat er geen enkele scheepvaart of verkeer meer in Suriname is, nu en ook niet de komende jaren, die nadat de rivier gebaggerd is het op diepte kan houden. “zonder dat verkeer met schepen die door het frequent varen de diepte blijvend garanderen, slibt de rivier al gauw weer dicht”.

Ferrier die het baggerplan voor de Suriname rivier al vanaf de jaren tachtig heeft ontwikkeld, tijdens wat hij noemt de bauxietcrises, heeft dat plan aan vrijwel alle regeringen, gevraagd en ongevraagd gepresenteerd zonder dat het ooit van de grond is gekomen.

Volgens hem heeft de polemiek die nu gaande is, mogelijk alles te maken met het belang van slechts een derde partij die een eigen belang bij heeft dat de rivier wordt gebaggerd. Die derde partij zou een faciliteit hebben om op beperkte schaal schepen met een grotere diepte te accommoderen. Ferrier wil hierover geen verdere uitlatingen doen. “Als je kijkt naar de huidige scheepvaart is het baggeren, als het nu 4.5 meter of meer is in feite geen relevante aangelegenheid. De ver-ondieping vindt plaats door het uitblijven van schepen met een grotere diepgang dan 18 voet. De schepen die Suriname nu binnenkomen hebben geen enkele probleem met de diepgang. Bij vloed kunnen zij volgeladen heel gemakkelijk naar binnen komen en naar buiten gaan. Als je nu gaat baggeren heeft de baggeraar zijn geld verdiend, maar is hij over twee jaar weer terug, omdat je geen schepen hebt om de rivier op diepte te houden. “Wat ik de minister van Openbare werken wil adviseren is om op zijn schreden terug te komen en te praten over een praktisch programma voor de ontwikkeling van het estuariumgebied van de Suriname rivier met centraal een vaargeuldiepte die mogelijkheden biedt voor de accommodatie van het type vaartuigen dat nu en in de toekomst grote behoefte heeft aan een transitoport. Waar Suriname nu dringend behoefte aan heeft is het digitaliseren van de scheepvaart die ervoor zal zorgen dat schepen probleemloos de haven kunnen binnenvaren en niet zo nu en dan maar zeker één keer in de vijf dagen.

Het is volgens Ferrier anders als Suriname zou willen anticiperen op de toekomstige olieontwikkelingen. Maar dan gaat het niet slechts om baggeren maar om veel meer faciliteiten die nodig zullen zijn. De schepen die het platform gaan aandoen hebben een diepte van 22 voet en mogen niet langer dan 24 uur in de haven blijven. In dat geval kan je niet 4.5 meter baggeren maar zit je al gauw op 7 meter, maar met 6 meter zit je al redelijk goed. Maar het heeft geen zin om het nu te baggeren, want je hebt die scheepvaart niet. Het toekomstperspectief is niet juist en raakt kant nog wal”, zegt Ferrier. Volgens de technicus zal bij het uitvoeren van zo een baggerprogramma de baggeraar een bijdrage moeten leveren in de vergroting van een duurzame scheepvaart. Ik heb mij daarom altijd verzet tegen het sluiten van de aluinaarde fabriek op deze gronden”. Ferrier stelt voor dat als en wanneer het nodig is dat er gebaggerd wordt een pakket wordt ontwikkeld waarbij de baggeraar zitting neemt in een consortium die voorzieningen treft en zorgt dat de scheepvaart met schepen van grotere diepten naar de Surinaamse haven wordt opgevoerd. “Daarvoor hebben we faciliteiten nodig, zoals een industrieterrein voor transitohandel.

Ferrier legt uit dat de zin van het baggeren daar was toen Suriname nog een aluinaarde industrie had en als er plannen zouden zijn die industrie weer te hebben of in elk geval scheepsvaartverkeer te hebben. Baggeren was toen nodig omdat door de ondiepe rivier de aluinaarde van Suralco niet rechtstreeks door de afnemer kon worden afgenomen met grote schepen, maar het materiaal verdeeld op kleinere schepen naar de afnemer moest worden gebracht. “We hadden de scheepvaart ervoor, die is er nu niet meer”. Ferrier betreurt het dat de nautische deskundigheid niet meer in Suriname aanwezig is of er geen gebruik van wordt gemaakt. “De mensen die er waren bij de MAS – Maritieme Autoriteit Suriname. Zijn allemaal weg en ze zijn niet vervangen. Maar zelf neemt men ook niet de moeite om daarover te lezen om de zaken te bestuderen. Maar zo complex is t ook niet.. overal in de wereld kan Suriname terecht hiermee om met het probleem geholpen te worden”, zegt Ferrier.

UNITEDNEWS

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box