JAP AIRPORT VERWACHT TOENAME VLIEGVERKEER DANKZIJ OLIEVONDST

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er wordt met de olie- en gasvondst op zee een verhoogde verkeersintensiteit verwacht op de Johan Adolf Pengel (JAP) Luchthaven. Het gaat vooral om zakenlieden uit onder andere de Verenigde Staten van Amerika, die naar investeringsmogelijkheden komen zoeken, en personeel van oliemaatschappijen.

De leiding op de JAP Airport komt tot deze conclusie op basis van wat zij ziet gebeuren in Guyana. Trans Guyana Airways vliegt zelfs speciaal naar Suriname om investeerders uit Azië en Europa te accommoderen.

Volgens Timothy Mendonça, waarnemend directeur van NV Luchthavenbeheer, is dit vraagstuk besproken in de top van het bedrijf. “Het komt natuurlijk in een periode waar je net het jaar begint, en wij zijn ons zeker aan het voorbereiden op de spin-off”, zegt de JAP-topman. De aandacht gaat vooral uit naar general aviation. Dat privéjets, helikopters en andere luchttransporten voor zakenlieden, deskundigen en personeel van oliemaatschappijen.

De laatste keer dat er flink wat general aviation is afgehandeld op de luchthaven was tijdens de bouw van de goudmijn te Merian. De verwachting is dat met de ontwikkelingen rond de oliesector de toestroom van buitenlandse belanghebbenden wederom zal oppakken.

“Dat is zeker een segment waar wij wat beter faciliterend naartoe moeten optreden in de komende periode. Dat is afhankelijk van wanneer de ontwikkeling daadwerkelijk komt en in wat de aantallen zullen zijn. Dus wij als luchthaven maken ons ready met onze operaties. We kijken naar onze faciliteiten en hoe we dit soort business kunnen gaan accommoderen”, stelt Mendonça.

Dat de oliesector op zee voor een totale transformatie zal zorgen is volgens Rudolf Elias, directeur van Staatsolie Maatschappij Suriname, zo goed als zeker. Hij verwacht dat deze sector de komende 20 jaren minimaal USD 10 miljard in de Surinaamse economie zal brengen.