JEUGD MAROWIJNE KRIJGT WEER WISKUNDE EN NATUURKUNDE OP SCHOOL

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Een zorgwekkende oproep vanuit het onderwijsveld in Marowijne heeft ingang gevonden bij de regering. Geruime tijd zaten enkele VOJ-scholen verlegen om wiskunde- en natuurkundeleerkrachten. Hoewel dit niet onbekend was bij het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc), is er pas werk van gemaakt nadat schoolleiders en volksvertegenwoordigers uit het district in de publiciteit traden om hun misnoegen te uiten.

Onderwijsminister Lilian Ferrier is met ziekteverlof, maar haar vervanger, minister Andre Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) deed maandag enkele rustgevende mededelingen in De Nationale Assemblee (DNA). Hij geeft de garantie dat per 15 januari de desbetreffende scholen in Marowijne wederom beschikking zullen hebben over leerkrachten voor de vakken wiskunde en natuurkunde. Er is ook een schrijnend tekort aan leerkrachten voor het vak Spaans.

Het tekort aan leerkrachten in Marowijne heeft te maken met gebrek aan huisvesting voor de mensen die vanuit de stad moeten afreizen naar het district. Er staan 8 nieuwe dienstwoningen ten behoeve van leerkrachten op Moengo, maar die waren nog niet vrijgegeven door de aannemer, vanwege betalingsachterstanden van de overheid.

“Intussen is dat wel gedaan, en zijn de huizen deze week ter beschikking. De verwachting is ook dat er spoedig een Spaans leerkracht ter beschikking zal komen”, aldus de minister Misiekaba.

Zijn mededelingen kwamen als reactie op parlementariër Marinus Bee (ABOP) die daarover om opheldering vroeg. De volksvertegenwoordiger uit Marowijne vond het niet kunnen dat dergelijke cruciale vakken de leerlingen in Marowijne werd onthouden. “Want dat is een zeer nijpend probleem en ik denk dat vanuit het parlement we onze stem moeten laten horen.”

UNITEDNEWS