BOUTERSE GAAT STUNTEN MET GRONDEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

President Desi Bouterse wil het gronduitgiftebeleid de komende tijd naar een niveau tillen waar het nog nooit eerder is geweest: zeker 400 percelen per maand uitgeven.

Hoe hij dit voor mekaar zal krijgen is nog de vraag, maar daarop zal gauw het antwoord geproduceerd worden. Samen met zijn deskundigen wordt dit voornemen uitgewerkt.

“Want het duurt te lang. Dat ding duurt te lang!”, zegt hij over het inlopen van het groot aantal grondaanvragen. “In feite wil ik om de 2 tot 3 weken minstens 200 gronden uitgeven.”

In het afgelopen weekeinde zou reeds daarover gesproken zijn in de politieke top van zijn partij, de NDP, en de regering. Al te complex acht Bouterse dit groot project niet; in ieder geval zou het voor hem geen rocket science zijn. Er zal wel erop worden toegezien dat opportunisten en speculanten buiten de boot vallen.

Van ongebreidelde gronduitgifte zal er geen sprake zijn. “Als je reeds een grond hebt, dan zit je in problemen. Dan zal ik rechtens die van jou afpakken.”

Het ambitieus programma stopt niet daar. Zij die in aanmerking komen voor een stuk grond worden ook bijgestaan om die in cultuur te kunnen brengen. Wat het staatshoofd precies daarmee bedoeld is nog onduidelijk, maar hij praat over materiaal dat reeds beschikbaar zou zijn. “Kortom: We zullen het eten helemaal in jouw mond zetten. Je zal het alleen moeten kauwen en slikken”, aldus het staatshoofd.

UNITEDNEWS