SURINAMERS IN DIASPORA WELKOM OM TE HELPEN MET TOENAME BEDRIJVIGHEID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De interesse om terug naar Suriname te komen, dan wel actief deel te nemen aan processen in het land neemt toe bij Surinamers in diaspora. Vooral in Nederland, waar de grootste groep Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) woont, is dit duidelijk te merken.

Met de recente olievondst in het Surinaams zeegebied is het de verwachting dat de ambassade in Den Haag het de komende tijden behoorlijk druk kan krijgen met het informeren van mensen die de relatie met Suriname willen versterken. Dit is in ieder geval de prognose van Oquemele Denz, de zaakgelastigde van Suriname in het voormalig moederland.   

De diplomaat wil niet vooruitlopen op zaken, maar laat wel voorzichtig doorschemeren dat hij reeds is benaderd door een aantal personen om samen naar de mogelijkheden te kijken om terug naar Suriname te komen, dan wel gebruik te maken van de binding met Suriname om te kunnen profiteren van de investeringsmogelijkheden. Er zijn volgens hem voldoende ‘Surinaamse’ ondernemers in Nederland die hun kennis, ervaringen en kapitaal kunnen en willen inzetten ten behoeve van economische activiteiten in Suriname.

“Maar ook anderen die niet van Surinaamse afkomst zijn. Eigenlijk heel Europa roepen we op om te kijken naar de ontwikkelingen die zich nu manifesteren in Suriname, en dat ze zich klaarmaken om mee te komen investeren. Het is een win-winsituatie”, zegt de Surinaamse zaakgelastigde.

Ook op overheidsniveau is Suriname zich bewust van de bijdrage die de diasporagroep zou kunnen leveren om de nieuwe dimensie van de economische ontwikkeling in te vullen. “Nu zien we een toename van het aantal aanvragen voor Personen van Surinaamse Afkomst die die status willen aanvaarden. Dat is een document dat je de ruimte geeft om 5 jaar lang vrijelijk op en neer te reizen tussen Suriname. Dan hoef je niet elke keer weer een visum of een toeristenkaart aan te vragen. Plus zijn er nog een aantal andere voordelen. Dit is één van de concrete zaken die we proberen te pushen.”

UNITEDNEWS