KRITIEK NA DODELIJKE AANVAL OP RAFAH: ‘UITSPRAAK ICJ WORDT NIET GERESPECTEERD’

Foto: Na de luchtaanval van Israel op Rafa, ontstond er brand in de tenten in het vluchtelingenkamp in Tal as-Sultan | Bron: Nu.nl

Internationaal is er veel kritiek op de Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, Gaza. Daarbij zijn zondag zeker veertig mensen omgekomen.

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) had Israël een paar dagen eerder nog opgedragen de strijd in Rafah te staken. Bij de luchtaanval ontstond brand in tenten in het vluchtelingenkamp in Tal as-Sultan boven Rafah, dat door Israël was aangemerkt als veilige zone. Persbureau WAFA en de autoriteiten in de Gazastrook maken melding van zeker veertig doden. Volgens de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zijn onder de doden veel vrouwen en kinderen. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt. Op beelden is te zien dat veel tenten in brand staan.

Door de bombardementen hebben synthetische tenten vlam gevat en zijn mensen levend verbrand, schrijft VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse Gebieden Francesca Albanese op X. “Gaza is de hel op aarde. Dat laten de beelden van gisterenavond nog eens zien”, schrijft UNRWA.

Volgens Israël waren leden van Hamas actief in het vluchtelingenkamp. Dat is niet onafhankelijk bevestigd. Israël spreekt van “nauwkeurige munitie op basis van nauwkeurige inlichtingen”. Het leger onderzoekt berichten over burgerslachtoffers.

Oproepen tot naleving uitspraak Internationaal Gerechtshof

EU-buitenlandchef Josep Borrell constateert dat zowel Israël als Hamas de recente uitspraak van het ICJ niet respecteert. Hij benoemt dat Israël doorgaat met het offensief in Rafah, terwijl de stad is volgepakt met vluchtelingen en dat Hamas onlangs Tel Aviv heeft beschoten.

Het ICJ droeg Israël vrijdag op onmiddellijk het militaire offensief in Rafah te beëindigen en meer te doen om Palestijnse burgers te beschermen. Hamas moet de Israëlische gijzelaars direct en onvoorwaardelijk vrijlaten, oordeelde het hof.

De buitenlandministers van de EU-landen bespreken maandag in Brussel hoe ze ervoor kunnen zorgen dat beide partijen de uitspraak van het hof naleven, zegt Borrell bij aankomst.

‘Geen veilige plekken in Rafah’

Spanje, steevast een van de EU-landen met de scherpste kritiek op het optreden van Israël, gaat de andere lidstaten om maatregelen vragen als Israël het oordeel van het hof blijft negeren.

De Franse president Emmanuel Macron reageert verontwaardigd op de Israëlische aanval. “Er zijn in Rafah geen veilige plekken voor de Palestijnse burgers. Ik roep op tot naleving van het internationaal recht en een onmiddellijk staakt-het-vuren”, schrijft hij op X.

Qatar waarschuwt dat de aanval van Israël op het vluchtelingenkamp in Rafah negatieve gevolgen kan hebben voor de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza. Qatar bemiddelt bij die onderhandelingen.

Buurland en bemiddelaar Egypte spreekt van een “opzettelijk bombardement”. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken roept Israël op gehoor te geven aan de uitspraak van het ICJ.

WERELDNIEUWS

Facebook Comments Box