LVV KOMT MET INCENTIVES OM ZELFPRODUCTIE EN ZELFREDZAAMHEID TE STIMULEREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) komt met een reeks maatregelen om de nationale productie en zelfredzaamheid te stimuleren.

Dit vanwege de verwachte recessie als gevolg het mondiale coronavirusvraagstuk. Volgens LVV-minister Rabin Parmessar zal het de samenleving goed doen om te beginnen met planten, vissen en het kweken van vee en pluimvee. Voor veel werkers is er nu wat extra vrije tijd om zulks te doen; die zitten thuis vanwege het besmettingsgevaar van COVID-19.

De regering heeft volgens minister Parmessar daarom besloten om invoerrechtenvrij en tegen de officiële wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) toestemming te verlenen voor de import van plantmateriaal, meststoffen, pesticide en andere hulpmiddelen ten behoeve van de geïntegreerde gewasbescherming.

Hetzelfde geldt voor machinerieën, gereedschappen en equipment ten behoeve van de grondbewerking, teel, oogst en verpakking van groenten en fruit. Ook gereedschappen om de waterhuishouding, irrigatie en drainage in de agrarische sector ter hand te nemen komen in aanmerking voor deze incentive. Het gaat hierbij om onder andere waterpompen en minigraafmachines. “Meststoffen voor grasland en genetische hulpbronnen. Dan denken we vooral aan onze melkvee. Input voor pluimveesector zoals medicijnen, concentraten, waterbakken en voerbakken”, zegt minister Parmessar. Voor de aquacultuur en visserijsector komen ook bijna alle benodigdheden in aanmerking voor vrijstelling. “Visserijattributen voor onze visnetten, buitenboordmotoren, touw en dat soort zaken hebben we nodig voor de eiwitvoorzieningen in de richting van visserij.”

Daarnaast is ook rekening gehouden met het commercieel aspect. Vandaar dat ook verpakkingsmateriaal is meegenomen op de lijst van vrijstellingen. “Wij hebben een understanding met de minister van Financiën in regeringsverband dat wij een fonds opzetten ter waarde van SRD 30 miljoen met een rente van 5% per jaar. Hierbij kunnen agrariërs een voorstel indienen om in aanmerking te komen voor een bedrag voor koel-, vries-, processingfaciliteiten en hoognodige investeringen.”

UNITEDNEWS