HARDE TIJDEN OP KOMST TOT ZEKER 2025

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De uitbraak van het coronavirus, COVID-19, zal voor de regio de zwaarste crisis in 50 jaren worden.

Deze prognose van internationale financiële deskundigen wordt door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën overgenomen, omdat die ook betrekking zou hebben op Suriname. De landen in de regio, inclusief Suriname, zullen tot zeker 2025 sukkelen met het verwerken en inhalen van de schade. De crisis opkomende crisis is de zwaarste die de huidige generaties zullen meemaken. De staatsinkomsten zijn de afgelopen weken enorm teruggevallen en, zoals de zaken er nu uitzien, voorlopig niet herstellen. “Alle sectoren gaan dit voelen”, zegt minister Hoefdraad. “We gaan oplossingen daarvoor moeten zoeken”.

Om de coronacrisis het hoofd te bieden wordt er alvast een noodfonds van SRD 400 miljoen ingesteld. De aangekondigde uitzonderingstoestand biedt voorzieningen die de bankwet tijdelijk overtroeven zodat de regering lokaal leningen kan nemen om de crisissituatie te overbruggen.

De Inter-Amerikaanse Bank (IDB) stelt USD 40 miljoen ter beschikking. Het betreft geen nieuwe lening, maar wijzigingen in reeds beklonken en lopende overeenkomsten. Ook de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB), de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben voorzieningen getroffen waaruit Suriname zou kunnen putten. Volgens minister Hoefdraad zijn dit de financieringsbronnen die Suriname vanuit de internationale gemeenschap aangereikt krijgt om de dreigende gezondheidscrisis het hoofd te bieden, en dat stemt hem goed.

Aan de andere kant maakt hij zich ook zorgen om de economische gevolgen. Alleen in de maand maart heeft de belastingdienst 30 % minder inkomsten opgehaald in vergelijking met de maand daarvoor. Tegelijkertijd is de olieprijs behoorlijk gedaald op de internationale markt. Die vertoont de afgelopen dagen wel weer een lichte stijging. “Maar we verkeren nog in de gevarenzone”, benadrukt de financiënminister. Omdat importeurs van Surinaamse producten het de handen vol hebben met hun eigen herstelproces, is het de verwachting dat de exporten van Suriname de komende tijd een dalende trend zullen vertonen. “Het is een serieuze zaak”, aldus Hoefdraad die verwacht dat het Bruto Binnenlandsproduct (BBP) met ruim 25% zal dalen. 

UNITEDNEWS