MAANDINFLATIE 4.2%. TREND PRIJSSTIJGING BLIJFT AANHOUDEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er schijnt geen einde of ten minste een normalisatie te komen in de trend van prijsstijgingen voor basisgoederen. Volgens het algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname, zijn van augustus tot september dit jaar de prijzen met 4.2% gestegen. Deze maandinflatie en dus daling van de koopkracht betreft slechts basisproducten en geen luxe artikelen. De jaarinflatie gemeten van september van het vorig jaar tot september dit jaar bedraagt 45.1%. Volgens het statistiek bureau is met de unificatiekoers die geldt vanaf september dit jaar de waarde van de Surinaamse Dollar gedaald met 86%. Verwacht wordt dat gezien de nieuwe prijsontwikkeling de maandinflatie van oktober veel hoger zal komen te liggen. Veel goederen zijn intussen in prijs gestegen.

HET ABS produceert maandelijks een consumentenprijs index. Dit is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in het CPI-pakket van Suriname. ABS heeft circa 630 meetpunten in verschillende districten.

Binnen de vakbeweging en ook de consumentenkring Suriname wordt steeds gewezen dat deze officiële cijfers alles rechtvaardigen dat bij onderhandelingen met werkgevers er nu rekening wordt gehouden met de steeds dalende koopkracht van de samenleving. Volgens hen is er geen ruimte meer dat van de samenleving wordt gevraagd in te leveren om zo de economie op spoor te helpen.

Maar ook binnen het bedrijfsleven en de productiesector wordt aangegeven dat de rek er uit is. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de VSB hadden graag gezien dat president Chan Santokhi bij het uitspreken van zijn jaarrede naast maatregelen ook alternatieven had aangekondigd. Zo werd verwacht dat voor de productiesector er een stimulatiefonds van ruim SRD 500 miljoen zou worden vrijgemaakt. Intussen beginnen werknemers organisaties steeds meer te dringen om loonsverhogingen. In sommige gevallen wordt in plaats van een loonsverhoging geëist dat de salarissen worden aangepast aan de unificatiekoers.

UNITEDNEWS