MAISHA NEUS GAAT VOOR MAXIMALE WINST IN STRIJD TEGEN BOUTERSE

De Nederlandse van Surinaamse afkomst, Maisha Neus die één van de aanzetters is van de protestacties tegen de regering, wil het maximale uit deze strijd halen. Als gevolg van de acties verloor zij haar baan en moest naar eigen zeggen veel bedreigingen doorstaan. Neus die momenteel in Nederland vertoeft verklaarde daartegenover de media dat zij bereid is haar Nederlandse nationaliteit op te geven om voor de Suriname te kunnen strijden. Daarnaast wil zij ook een nieuwe politieke partij oprichten.

Neus is overigens ook een internationale Lobby gestart en heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) geïnformeerd over de situatie in het land. Dit optreden is bij zowel voor en tegenstaanders niet in goede aarde gevallen. Het kabinet van de president Desi Bouterse heeft in een uitgegeven persbericht haar afkeuring uitgesproken over personen en organisaties die menen zich te moeten wenden tot buitenlandse organisaties met het doel te bewerkstelligen dat er enige vorm van beoordeling of veroordeling kan worden verkregen op basis van het opzettelijk verspreiden van verkeerde informatie moeten doorstaan die , op subjectieve gronden gebaseerd en die ver bezijdens de waarheid zijn. ‘ in geen geval mogen de destructieve doelen die deze individuen hebben worden getolereerd, aangezien zij slechts gericht zijn op het isoleren en destabiliseren van landen en /of regeringen die op democratische wijze gekozen zijn’, schrijft het kabinet in het persbericht. Overigens wordt in het persbericht er op gewezen dat internationale democratische organisaties zoals de OAS gestoeld zijn op de erkenning van het principe dat er geen inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van lidstaten mag zijn en dat elke vorm van interventie wordt afgewezen.

Directeur Clifton Limburg van het Nationaal Informatie Instituut (NII) zegt dat het persbericht van het kabinet duidelijke taal spreekt. Hij hekelt overigens het feit dat in de media personen zoals Maisha Neus het etiket wordt opgeplakt van nieuwe Surinaamse leiders. Hij verwijst hierbij naar een artikel in de Ware Tijd waar activisten van ‘Wij zijn moe’ en ‘Het burgercollectief’ de ‘ nieuwe leiders van Suriname’ worden genoemd. Ik vraag me af als de krant goed onderzoek heeft gedaan naar wie deze personen zijn. Ik geloof niet in leiders die gemaakt worden, maar in geboren leiders. Wat mij betreft kunnen voor de Surinaamse geschiedenis de volgend vijf namen genoemd worden, Johan Pengel, Jaggernath Lachmon, Henk Aaron, Fred Derby en Desi Bouterse” zegt Limburg. Wat Neus betreft zegt Limburg het een kwalijke zaak te vinden dat zij hem ervan beschuldigt gezegd te hebben dat zij gespot is in een seksfilm. “Ik heb dat nimmer gezegd. Wat ik zei is dat ik haar gezien hebt in een videoclip waar zij een marihuana stickie aan het roken is.

De protestbewegingen ‘ Wij zijn moe en het Burgercollectief’, waar Neus mee samen werkt staan pal achter haar. “Uit tactische overwegingen zou ik het anders hebben gedaan en bepaalde zaken niet hebben gezegd. Maar gezien we hetzelfde doel nastrevenen ondersteunen en corrigeren we elkaar we waar nodig”, zegt Curtis Hofwijks van Wij zijn moe. Volgens Brayn Boerleider van het Burgercollectief is er helemaal niets mis met het afstaan van een interview aan de Nederlandse media. Die vrijheid heeft elke burger. “ Ik zou het misschien anders hebben aangepakt en bepaalde zaken uit de media hebben gehouden. Boerleider maakt integendeel de regering, in de persoon van minister Gilmore Hoefdraad, het verwijt de Surinaamse ‘vuile was’ buiten te hangen en onder valse voorwendselen op zoek te gaan naar geld. Hofwijks zegt dat elke burger gebruik mag maken van de mogelijkheden die wetten en internationale verdragen bieden om hun gevoelens en democratiebelevenis kenbaar te maken. “ Daar is niets mis mee”, zegt hij.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN

Facebook Comments Box