MAROWIJNE HEEFT EIGEN ZITTINGSZAAL VOOR RECHTSSPRAAK

In het oosten van Suriname wordt de toegankelijkheid voor burgers in het district Marowijne vergroot om hun recht te halen bij het Hof van Justitie.

Op maandag 4 december 2023 werd de zittingszaal van het Hof geopend te Moengo dat centraal ligt in het district. Het Hof heeft rechter Marie Mettendaf ingedeeld voor de zittingen in Moengo, die afgewisseld zal worden door rechter Ingrid Lachitjaran. Vanaf 4 december zal er elke maand op de eerste maandag zitting worden gehouden in de zittingszaal.

Het Hof van Justitie heeft als speerpunt van beleid de decentralisatie van de rechtsspraak. Na het district Nickerie heeft Marowijne als derde district nu ook een zittingszaal. In het district Brokopondo zal er zo aanstonds ook een zittingszaal zijn. Indien de behoefte er is, zal het Hof verder uitbouwen naar de andere districten.

“De rechtsspraak ontwikkelt zich verder en wil de toegankelijkheid van de burgers vergroten. Daarom dat we dichterbij de burgers van Marwina komen”, zegt Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie.

Naar gelang de ontwikkeling in Marowijne toeneemt en de behoefte tot ruimere toegang tot de rechter blijkt, zullen er additionele voorzieningen worden getroffen door het Hof om uitbreidingen te doen. De ministers van Justitie en Politie (JusPol) en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) moeten dit eerst aangeven.

Rasoelbaks stelt dat op het gebied van Familierecht- en Burgerlijke Stand zaken de behoefte op dit moment groot is.  Ook in voogdijzaken en andere gezag voorzieningen, aanvullingen en verbetering van de akte van de Burgerlijke Stand. Het Hof heeft ook de indruk dat er behoefte is aan zaken betreffende geldvorderingen en huurzaken. Gemeend is ook toegang te verlenen tot het indienen van kleine geldvorderingen.

“Wij dachten in principe aan een bedrag van ongeveer 400.000 SRD. Ja, omgerekend is het 10.000 en 13.000 USD, oplopende naar 500.000 SRD. Die vorderingen kunnen hier behandeld worden. 10.000 euro tot 13.000 euro/USD kan hier ook behandeld en bekeken worden. En dan zal de rechter dan bekijken in concrete gevallen wat hier qua geldvorderingen en wat er anders in Paramaribo moet plaatsvinden”, zegt Rasoelbaks.

Het Hof heeft in de achterliggende jaren niet aan decentralisatie kunnen doen. Er was niet veel ruimte hiervoor vanwege capaciteitsproblemen; te weinig rechters, logistieke voorzieningen, et cetera. Door gewijzigde omstandigheden kan deze stap nu wel gemaakt worden.

“We hebben 31 rechters bij het Hof van Justitie op dit moment en we hebben een zelfstandige begroting, waardoor we een aantal zaken zelfstandig kunnen doen, waaronder de decentralisatie”, zegt Rasoelbaks.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box