MEDIA OPGELET: WE GAAN DE EERSTE MANGROVEBOOM PLANTEN

Eerste waterdoorlatende dam gereed

Op 11 juli 2015 is door professor Naipal, verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), gestart met de aanleg van een waterdoorlatende dam om de kusterosie bij Weg naar Zee tegen te gaan. Deze dam dient als golfbreker en zorgt gelijktijdig voor de aanwas van nieuw sediment. Hierdoor zal het herstel van de mangrovebossen aan de kustlijn mogelijk worden. Het gaat om een pilot project dat financieel mogelijk gemaakt is door Friends of Green Suriname, een initiatief van Conservation International Suriname (CIS).  CIS is een samenwerking aangegaan met de AdeKUS en het Ministerie van Openbare Werken gericht op duurzame aanpassingsmaatregelen om de kust van Suriname te beschermen tegen zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering.

De smalle houten dam, ook wel Sediment Trapping Unit (STU) geheten, heeft een afmeting van circa (LxBxH) 100 x 0,5 x 1m.  Deze STU zal het dichte wortelstelsel van de mangrove zodanig nabootsen dat afzetting van sediment zal plaatsvinden waardoor verdere afbraak van de kustlijn wordt tegengegaan en hydraulische voorwaarden worden gecreëerd voor de aanplant van mangrove. Afzetting van voldoende sediment voor de terugkeer van mangroven zal ongeveer een jaar in beslag nemen.
Als deze pilot succesvol blijkt te zijn, zullen meer STU’s worden gebouwd grenzend aan de kustlijn van Suriname en Guyana. Met het herstel van de mangroven, zullen de ecosysteemdiensten weer opnieuw bij kunnen dragen aan het levensonderhoud van de gemeenschap. Bovendien zullen overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging worden voorkomen. Het grootste deel van de lokale gemeenschap zal profiteren van deze bescherming, met inbegrip van lokale boeren, imkers, bedevaart en crematie plaatsen. Verder zal de gemeenschap worden opgeleid in de restauratie technieken van de STU’s

Op Zaterdag 19 september 2015 wordt u uitgenodigd voor de officiele oplevering van de eerste kwelder te Weg naar Zee. 

12:00 Welkom en Opening

12.05 – 12.35 Presentaties over het belang van mangroven en achtergrond project

12.35 – 12.45 Oplevering overdrachtsdocument STU

12.45 – 12.50 Speech Conservation International Suriname

13.00 – 13.15 Lopen naar info bord en billboard

13.15 – 13.30 Onthulling van het informatiebord

14.00 – Demo planten mangrove

 

FRIENDS OF GREEN SURINAME

Facebook Comments Box