MEER DAN TIENDUIZEND BURGERS HEBBEN MAANDAG OP HET ONAFHANKELIJKHEIDSPLEIN DEELGENOMEN AAN DE PROTESTACTIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De betoging was een initiatief van de activist/politicus Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. Het gros van de deelnemers kwam uit eigener beweging, terwijl politieke partijen zoals de VHP wel enkele bussen voor haar aanhangers had ingezet.

Directe aanleiding voor de massademonstratie waren de schandalen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die geleid hebben tot een schrikbarende stijging van de wisselkoersen met als gevolg ondraaglijke aanpassing van de prijzen van goederen en diensten de afgelopen weken.

Behalve politieke partijen hebben ook leerkrachten, vakorganisaties en het bedrijfsleven geparticipeerd aan de betoging. Tientallen bedrijven stelden hun werknemers in de gelegenheid mee te doen en openden hun deuren pas om 12.00 uur ‘s middags. Ook warenhuis Kirpalani op wiens topman Vijay Kirpalani de afgelopen dagen forse kritiek is losgebarsten, ging pas om 12.00 uur open. Kirpalani is president-commissaris bij de CBvS en de raad van toezicht bij de bank wordt verweten te hebben gefaald in haar toezichthoudende taak, waardoor de schandalen zich de afgelopen maanden hebben voordoen. Onder andere heeft de CBvS US$ 100 miljoen van de kasreserve van de handelsbanken die onder haar beheer was, onrechtmatig besteed.

De talrijke sprekers tijdens de manifestatie hebben aangegeven dat het genoeg is met het “wanbeleid” dat door de regering wordt gevoerd. Door de wijze waarop het land wordt bestuurd zijn burgers armer geworden en is de economische situatie verslechterd. Ze kunnen de alsmaar stijgende prijzen in de winkels niet meer bijbenen en het hoofd nauwelijks boven water houden.

Een van de oproepen was dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wordt ontslagen en achter tralies verdwijnt. Hij wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de crisis bij de centrale bank en de financieel-economische problemen in het land.

Ook president kreeg aardig wat kritiek over zich heen.  Veel prekers hebben opgeroepen dat burgers bij de verkiezingen van 25 mei aanstaande een bewuste keus maken en zodanig stemmen dat de NDP niet meer in het machtscentrum komt. Aan de demonstratie hebben talrijke artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in de gezondheidszorg deelgenomen. Naar voren is ook gekomen dat de ziekenhuizen ruim SRD 300 miljoen van de overheid moeten ontvangen voor verrichte diensten.

UNITEDNEWS