STERK SIGNAAL GEGEVEN AAN DE REGERING:“GENOEG IS GENOEG!”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er is maandag een sterk signaal gegeven aan de regering.

Duizenden mensen hebben de felle zon getrotseerd om naar het Onafhankelijkheidsplein te gaan om hun misnoegen te uiten over de wijze waarop de afgelopen maanden is omgesprongen met de staatsfinanciën. De algemene gedachte is dat de regering zal moeten inpakken en plaatsmaken voor nieuwe leiders, maar de nadruk is toch gelegd op de behoefte aan goed leiderschap na de verkiezingen van 25 mei.

Als het van activiste Xaviera Jessurun afhangt zou er liever niet gewacht moeten worden tot 25 mei om de regering weg te stemmen, omdat er na de verkiezingen nog een behoorlijk aantal weken ‘speelruimte’ is voor de regering om door te kunnen stoeien met de staatsmiddelen. “De regering is nog zes maanden aan de macht, wie weet wat ze nog meer kunnen doen? Na de verkiezingen zijn ze nog een paar maanden aan de macht totdat de nieuwe regering aantreedt. Dit is nog genoeg tijd om door te kunnen graaien in de pot”, zegt de activiste.

“Het doel is bereikt”, concludeert activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. Hij is de initiatiefnemer van de demonstratie op het Plein die werd ondersteunt door grote delen van het bedrijfsleven, gezondheidssector, onderwijssector, vakbeweging en de politieke oppositie. “We gaan nu evalueren”, zegt de demonstrant die met persoonlijke bewaking aanwezig op het Plein was. Volgens hem had hij daarvoor steekhoudende redenen zonder daarop verder in te gaan. “Dit is precies wat ik wilde”, zegt hij over de opkomst.

De oproep van het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) dat de leerkrachten op hun werkplek moesten zijn had geen effect op de onderwijsbonden BVL/ALS. Bondsvoorzitter Reshma Mangre was met een grote groep docenten en leerkrachten aanwezig op het Plein. “Wij laten ons niet intimideren door de minister.” 

De goedgebekte Cedric van Samson (VHP) wist het publiek goed op te zwepen met zijn bekende slogan Pe A Moni De? “Het volk vraagt niet meer Pe A Moni De?. Nu vraagt het volk: Pe Mi Moni De?, omdat de kasreserve die de mensen hadden geplaats op de bank, die eigenlijk onder het beheer was van de Centrale Bank van Suriname, zonder toestemming gewoon is verdwenen”, aldus van Samson.

UNITEDNEWS