MENSONWAARDIGE BEHANDELING VOOR SCHOLIEREN EN LEERKRACHTEN BINNENLAND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Stichting Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS) laat het afweten. De afspraken met de overheid om de  omstandigheden op scholen in het binnenland te verbeteren worden niet nageleefd.

Vrijwel alle scholen in het binnenland vallen onder de RKBO en de EBGS die beiden aangesloten zijn bij de overkoepelde organisatie FIBOS die weigert hen tot de orde te roepen. FIBOS krijgt jaarlijks SRD 305 miljoen aan subsidie van de overheid en daarnaast worden ook de meeste operationele kosten betaald. Toch weigert FIBOS, ondanks aandringen van de overheid, om de ouderbijdrage van SRD 250 per kind af te schaffen. Volgens FIBOS is het geld nodig om scholen te renoveren en het verblijf van de leerkrachten in het binnenland aantrekkelijk te maken.

Niets is minder waar.

Van investeringen uit de overheidssubsidie en de ouderbijdrage valt vrijwel niets te merken in het binnenland. De scholen raken juist verder in verval en de omstandigheden waaronder de uitgezonden leerkrachten moeten werken en wonen zijn niet om naar huis over te schrijven. Er wordt steen en been geklaagd, maar de kerken komen niet in om hun scholen en leerkrachtenwoningen in het binnenland aan te pakken. Minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) zegt dat het subsidiebeleid naar FIBOS grondig geëvalueerd zal worden, omdat de overheid en leerlingen niet krijgen waarvoor zij betaald hebben.

“Wanneer we SRD 305 miljoen subsidie geven aan de FIBOS-scholen voor 44.500 leerlingen en de leerkrachten, en daarnaast ook zelfs hun overheadkosten betalen en voor de RKBO zelfs de waterrekening van de pastoor en van de Kathedraal betalen, dan begrijpt u dat we nu echt wel moeten gaan kijken wat wij daarvoor terug krijgen”, zegt de minister.

Volgens haar kan het zo niet verder gaan. Van de bijzondere scholen in het binnenland wordt verwacht dat zij tenminste menswaardige condities voor leerlingen en leerkrachten scheppen.

UNITEDNEWS