MILITAIREN WEG ALS BEWAKERS GOUDVELDEN EN VRIENDEN POLITIEKE LOYALISTEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO BRON : Minister Krishna Mathoera van Defensie

Het gaat hierbij om personen, goudvelden en woningen van individuen die tijdens de vorige regering een beroep daarop konden doen. De Ontwikkelingseenheid, een groep bestaande uit honderden militairen die rechtstreeks onder de minister van Defensie resulteerde, werd ingezet voor deze operaties.

Vanuit het leger is meerdere malen hierover geklaagd. Vooral het bewaken van goudvelden van politieke exponenten en hun vrienden, op kosten van de staat, zorgde regelmatig voor ontevredenheid binnen het leger. “Ja, ik heb dat inderdaad aangetroffen”, bevestigd minister Krishna Mathoera van Defensie.

“Conform de Wet op het Nationaal Leger is het de minister die toestemming geeft als er andere werkzaamheden dan wat in die wet is aangegeven worden verricht. En ik heb dus geschreven en alles ingetrokken”, zegt de minister. De Ontwikkelingseenheid is door Mathoera opgedoekt en de aangesloten militairen zijn terug binnen het formele leger en vallen nu rechtstreeks onder de bevelhebber. “Zoals het hoort”, benadrukt de minister.

De militairen werden niet alleen ingezet voor bedenkelijke privémissies, maar ook voor rechtmatige operaties in het binnenland. “Er zijn legale bedrijven in het binnenland die echt alles legaal deden en concessies hadden, maar slachtoffer werden van veelvuldige overvallen en berovingen. Die mensen hadden geen enkele uitweg, omdat de politie niet overal aanwezig was. Zij hebben beveiliging gevraagd van Defensie. Een aantal heeft betaald, een aantal niet” legt de minister uit.

Waar zij zich echter wel aan stoorde, zijn de oneigenlijke operaties die niets te maken hadden met belangen van de staat.

Die dienden slechts de belangen van de personen die daarvoor in aanmerking kwamen. “Er waren sommige mensen waar je vraagtekens achter kon plaatsen. Die hadden ook beveiliging, en onrechtmatig. Dat hebben we ook allemaal ingetrokken”, aldus de minister.

UNITEDNEWS