MINISTER RAMADHIN KONDIGT EINDELIJK NATIONAAL VENTILATIEADVIES AAN

Het ministerie van Volksgezondheid biedt volgende week aan nationaal ventilatieadvies aan de regering.

Zo kondigde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan tijdens de parlementsvergadering van donderdag 13 januari 2022. Tijdens deze vergadering hebben verschillende ministeries het college geïnformeerd over het beleid met betrekking tot de huidige Covid-19-situatie. Het nationaal ventilatieadvies moet ervoor zorgen dat er structurele maatregelen worden getroffen om besmettingen binnen gebouwen tegen te gaan.

De bewindsman merkt op dat de meeste besmettingen binnen gebouwen plaatsvinden. Hij zegt dat het ventilatieadvies met behulp van architecten en andere bouwtechnische deskundigen in elkaar is gezet. “Het is een structureel advies dat wordt geven als lange termijn oplossing voor Covid-19”, aldus minister Ramadhin.

Hij acht het van belang dat het opzetten van gebouwen conform het dit nationaal ventilatieadvies geschiedt. “Omdat beluchting enorm belangrijk is om besmettingen te voorkomen”, voegt de minister eraan toe.

De bewindsman kondigde het voorgaande aan in de lijn van de specifieke besluiten die zijn genomen in het kader van Covid-19. Een dezer besluiten is dat het Outbreak Management Team (OMT) de regering woensdag heeft geadviseerd de isolatietermijn voor Covid-19-geinfecteerden van tien dagen te verkorten naar vijf dagen. Dit vanwege het feit dat de omicron-variant die weliswaar thans dominant is, mildere symptomen veroorzaakt. Op basis van de recente data is het veilig dat een persoon vijf dagen na een positieve test uit isolatie kan.

Lees ook: Proffesionele-luchtverversing-syteem-tegen-covidbesmetting-en-met-behoud-van-gekoelde-airco-lucht

Minister Ramadhin waarschuwt echter dat in deze niet werkgevers, maar een huisarts of bedrijfsarts uiteindelijk het laatste woord heeft wanneer iemand uit isolatie mag. Hij zegt dat berichten zijn ministerie bereiken dat werkgevers personeel onder druk zetten om op dag vijf van hun isolatie met een test aan het werk te komen. “Het eindbesluit ligt bij de huis-, bedrijf- of schoolarts”, aldus benadrukt de bewindsman. Hij wijst er verder op dat intussen ook het inreisbeleid is aangepast, namelijk dat Suriname alleen gevaccineerden toelaat, waarbij er een classificatie is van hoog- en laag risicolanden.

PERSBERICHT|CDS

Lees ook: Hoe-aerosolen-ventilatie-maar-niet-op-de-kaart-kwam-in-Nederland

Facebook Comments Box