MINISTER RAMDIN HAALT HARD UIT NAAR NDP

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De door de NDP geleide regering heeft Suriname door middel van het door haar gevoerde wanbeleid opgezadeld met een enorme reputatieschade die de regering-Santokhi/Brunswijk nu moet zien te herstellen.

De schandalen bij de Centrale Bank van Suriname, de Surinaamse Postspaarbank, de inbeslagname van een geldzending van enkele commerciële banken door de Nederlandse justitie, corruptieve handelingen van aan de toenmalige regering gelieerde functionarissen alsook de opsporing van de voorvluchtige ex-minister van Financiën zijn enkele zaken die onderhandelingsteams voor de voeten worden gesmeten bij besprekingen met potentiële internationale investeerders. Dat hield minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) het parlement gisteren voor tijdens de interpellatie van de regering over de oprichting van investeringsmaatschappij New Surfin. Hoewel sinds het aantreden van de regering er vorderingen worden geboekt om het imago van Suriname op te poetsen is het geen makkelijke opgave, aldus de bewindsman.

De regering werd tijdens de openbare vergadering door coalitie en oppositie gebombardeerd met vragen over de oprichting van New Surfin dat is uitgemond in een fiasco. Sinds het bekend worden van de oprichting ruim twee weken geleden liggen Ramdin en zijn collega van Financiën en Planning, Armand Achaibersing onder vuur. Er is veel kritiek uit de samenleving en van politieke tegenstanders. Er zijn ambtelijke en procedurele fouten gemaakt bij de oprichting waardoor de regering heeft besloten het bedrijf op te doeken. Er komt een nieuwe voor in de plaats die wel volgens de wettelijk juiste procedures zal worden opgericht. In zijn betoog in het parlement haalde Ramdin fors uit naar de NDP. Deze partij en haar vertegenwoordigers volgens hem het hoogste woord terwijl zij voor de puinhoop hebben gezorgd die nu moet worden opgeruimd.

“Het is onvoorstelbaar dat diegenen die Suriname hebben gedompeld in ellende nu het hoogste woord voeren. De NDP weet dat de oplossing van de door hun gecreëerde financieel-economische crisis aangestuurd word door de ministers Achaibersing en Ramdin en dat door hun professionele bijdragen langzaam maar zeker oplosingen voor de crisis in zicht worden gebracht. Als ik de aanvallen beoordeel gericht aan het adres van tenminste twee ministers wenst men dat niet. Wil men graag die chaos weer hebben? Daarom kan ik begrijpen waarom sommigen er alles aan doen dit proces te stoppen want als er succes is dan is de weg terug voor hun ook afgesloten”, zei minister Ramdin. Volgens hem had de NDP niet gedacht dat door “gericht optreden, goed opgesteld en vertrouwenwekkend beleid en een daadkrachtige aanpak” de regering-Santokhi/Brunswijk in staat zou zijn het tij te keren. “Want, men wist wat voor financieel-economische problematiek was achtergelaten. Dat zit hun kennelijk nu dwars. Nu zien we andere politici binnen en buiten het parlement van alle daken schreeuwen hoe het moet, terwijl zij zelf mede debet zijn geweest aan het funeste bewind en beleid van de afgelopen tien jaren. Politici die aan de macht zijn geweest en de kans hebben gehad moeten nu geen zand in de ogen strooien van de gemeenschap om hun eigen falen te verdoezelen”, stelde de Bibis-minister.

Ramdin benadrukte dat het beleid van de regering erop gericht is de reputatie van Suriname en van de Surinamers in de wereld te herstellen en te verbeteren. Dat hehben hij en collega Achaibersing met aansturing van de president de afgelopen zes maanden succesvol gedaan. Hoewel reeds vorderingen zijn geboekt is er volgens de bewindsman nog een lange weg te gaan.

Hij voerde verder aan, dat de regering haar zittingstermijn met een zwaar belaste financieel-economische hypotheek is begonnen en werkt aan het oplossen van de problemen die door haar voorganger zijn achtergelaten.

Ramdin: “Normaliter bouw je op hetgeen door de vorige regering is gepresteerd. De erfenis was schrikbarend en wij moesten radicaal kappen met dit potverteren. Het was daarom een wijs besluit van de regering-Santokhi/Brunswijk om een nieuwe koers uit te zetten en dat gaat met pijn, moeite, daadkracht”. Ramdin merkte verder op dat hij en collega Achaibersing geen van de door de oppositie aangevoerde wetten hebben overtreden. Er waren geen malafide intenties bij de oprichting van New Surfin. “De ministers hebben zich begeven op hun beleidsterrein en hebben in het belang van land en volk zich ingezet om kapitaal aan te trekken ter ontwikkeling van de samenleving en het bestrijden van armoede”, zei de bewindsman. Oppositieleden zijn echter van mening dat Ramdin een oordeel of hij en zijn collega wetten hebben overtreden moeten overlaten aan de rechterlijke macht.

UNITEDNEWS