MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID BEZORGD OVER EPIDEMISCHE VORMEN MAZELEN IN DE REGIO

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het ministerie van Volksgezondheid is bezorgd om de epidemische toename van mazelen in de regio. Het ministerie zal de komende periode haar werkarmen zoals het Bureau voor de Openbare Gezondheid (BOG) inzetten om een verhoogde controle op te voeren.

In totaal 12 landden in de regio bevestigen gevallen van mazelen. Het gaat om Argentinië, de Bahama’s, Brazilië, Canada, Chili, Columbia, Costa Rica, Mexico, Peru, de Verenigde Staten van Amerika, Uruguay en Venezuela. Er zijn vooralsnog geen dodelijke gevallen gerapporteerd voor dit jaar. In Brazilië en Venezuela is er al langer dan een jaar transmissie van mazelen. Het laatste geval van mazelen in Suriname dateert van 1994. Het Caraibisch gebied heeft recent twee import gevallen gemeld.
Vooral in landen waar niet of minder wordt gevaccineerd tegen mazelen komen zo nu en dan mazelenuitbraken voor. De meeste kinderen in Suriname zijn wel gevaccineerd tegen bof, mazelen en rode hond. Volgens schema wordt het prikje bij 12 maanden en dan weer bij 18 maanden gegeven.

Indien een kind 2 prikken heeft gehad is het dan beschermd en is de kans uiterst klein dat een kind mazelen kan oplopen op een volwassen leeftijd. Mazelen komt door een besmettelijke virus.

Dit virus zit in snot en speeksel. Via de lucht gaat het in kleine druppels van de een naar de andere persoon, bijvoorbeeld door hoesten en niezen. Het virus kan ook via de handen, bestek, bekers, of speelgoed van de een naar de andere persoon worden overgebracht.
Mazelen begin met verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts. Vaak is de koorts hoog. Aan de binnenkant van de wangen komen soms witte vlekjes. Na een paar dagen komen er rode vlekken op het gezicht, daarna over het gehele lichaam. De vlekken worden geleidelijk bruin en kunnen samen grote vlekken vormen. Uiteindelijke blijven er vlekken met over die een normale huidskleur hebben en beginnen te jeuken. Bij sommige personen verloopt mazelen ernstig waarbij er sprake kan zijn van oor, long, hersen of hersenvliesontsteking.

Tegen mazelen bestaan geen medicijnen. Bij koorts is extra drinken en paracetamol aanbevolen.
Het ministerie van Volksgezondheid volgt via haar werkarmen in het BOG in samenwerking met de institutionele vaccinatie partners en internationale experts van de PAHO en de WHO de situatie in de regio. Om de immuniteit van de bevolking te vergroten zullen inhaal vaccinaties activiteiten voor zowel de eerste als de tweede prik worden uitgevoerd. De epidemiologische surveillance in de grensgebieden zal worden versterkt om snel verdachte gevallen van mazelen op te sporen of te verhelpen. Het is volgens het ministerie van belang om kinderen te vaccineren. Ouders en personen die meer informatie willen over mazelen kunnen via de BOG-hotline op 178 of via het telefoonnummer 8836643 ragen stellen, zeker in gevallen wanneer de eerder genoemde symptomen worden waargenomen. In geval er een reis wordt gepland naar een van de genoemde landen waar er contact kan zijn met patiënten en men zelf niet is gevaccineerd is het handig contact te maken met het BOG.

UNITEDNEWS

https://unitednews.sr/wp-content/uploads/2019/02/Kuldipsingh-Untited-banner-2016.gif