“NIEMAND HAD GEDACHT DAT EEN MARRON VOORZITTER  VAN DNA ZOU WORDEN”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Ronnie Brunswijk is de nieuwe voorzitter van De Nationale Assemblee. Dew Sharman is de nieuwe ondervoorzitter. Brunswijk komt uit de gelederen van de ABOP en Sharman uit de VHP. De oppositie heeft geen tegenkandidaten gepresenteerd.

Volgens Brunswijk is zijn uitverkiezing een bekroning van de emancipatie die de marrongemeenschap in Suriname doormaakt. “Niemand had gedacht dat een marron voorzitter van DNA kon worden”, zegt hij in zijn eerste officiële toespraak als voorzitter van het
Hoogste College van Staat.

Hij stond lang stil bij zijn achtergrond als marron van de Aucaanse stam en het traject dat zijn voorouders hebben afgelegd de laatste 300 jaren met als resultaat dat één van hun nakomelingen in 2020 de voorzitter werd van De Nationale Assemblee, verwijzend naar zichzelf.

Brunswijk belooft een rechtvaardige voorzitter te zullen zijn die niet te vinden is voor partijdigheid. Ook de aankomende regering mag een kritische houding vanuit De Stoel verwachten.

Op Brunswijk ligt nu de eindverantwoordelijkheid om de verkiezing van de nieuwe president en vicepresident voor te bereiden. Op schema is nog altijd om uiterlijk midden juli dit rond te hebben, zodat de overdracht kan plaatsvinden.

Andre Misiekaba wordt opnieuw fractieleider van de NDP. Met 16 zetels is zijn partij de grootste in de oppositie. Hij belooft een constructieve doch kritische houding vanuit de oppositiebanken. In het kader van een constructieve houding heeft de oppositie daarom geen kandidaten voorgedragen voor het voorzitterschap en ondervoorzitterschap van DNA.

UNITEDNEWS