NIEUWE KOSTPRIJS VOOR STROOMTARIEVEN BEREKEND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er is een nieuwe berekeningsmethode gebruikt om te komen tot een nieuwe kostprijs voor de opwekking en levering van de stroom.

De belangen van alle sectoren zijn daarbij meegenomen. “Belangrijk is dat bij de exercitie alle relevante actoren, de sociale partners, zijn betrokken, en dat er in elk geval brede ondersteuning is voor de nieuwe methodologie”, zegt minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

Het zal aan het ministerie van Financiën liggen wat het tarievenbeleid bij de EBS zal zijn. Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft reeds de kostprijscalculatie gemaakt, en feit is dat die hoger ligt dan de verkoopprijs. De inzichten met betrekking tot subsidie aan de EBS zal doorslaggevend zijn om te komen tot nieuwe tarieven.

Vooralsnog is aanpassing van de tarieven niet aan de orde, maar zaak is wel dat de zware subsidie van de EBS niet ongebreideld kan doorgaan.

De overheid zit opgescheept met meer dan 4 miljard SRD aan subsidie transfers, en hoopt deze in 2021 terug te brengen met minimaal 800 miljoen SRD.

Het definitief besluit zal in de aangepaste Financiële Nota 2021 verwerkt worden. “Wij van NH hebben ons werk gedaan. Wij hebben de nodige exercities gepleegd over de totstandkoming van de kostprijs. Verder is het aan de minister van Financiën om aan te geven wat het subsidieregiem zal zijn. Maar voor ons is belangrijk: onze bijdrage is geleverd als Natuurlijk Hulpbronnen”, zegt Abiamofo.

UNITEDNEWS