NOG STEEDS DUISTER WIE ALLEMAAL AMBTENAAR IS/ BIZA WIL NOG DIT JAAR OVERZICHT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Minister Bronto Somohardjo

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft nog steeds geen overzicht wie allemaal in overheidsdienst is en het recht heeft zich ambtenaar te noemen.

Het streven is om vóór eind van dit jaar het landelijk totaal van ambtenaren in kaart te brengen. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel ambtenaren daadwerkelijk hun krachten inzetten.

Om precies te weten hoeveel ambtenaren in het overheidsapparaat zitten, zal de registratie gedigitaliseerd worden. “Want wij willen gaan van een informatieoverheid naar een data-driven overheid. Wij proberen de registratie landelijk midden december af te ronden”, zegt minister Bronto Somohardjo. De verzamelde data wordt vertaald naar een voorstelling verbonden aan Key Performance Indicators (KPIs).

Bij de registratie van landsdienaren met een onduidelijke status hebben ruim 1.600 personen zich aangemeld. Op het ministerie van BiZa hebben 2000 van de inactieve ambtenaren geen gehoor gegeven aan de oproep om zich te laten registreren. Van de 400 beleidsadviseurs hebben 100 zich aangemeld. Ambtenaren die zich niet hebben aangemeld, krijgen een brief toegestuurd van BiZa. Indien men zich toch niet aanmeldt, zal het ministerie genoodzaakt zijn om over te gaan te handelen volgens de Personeelswet.

Om het overheidsapparaat efficiënter te maken, wordt gekeken naar de mogelijkheid om ambtenaren vervroegd met pensioen te sturen. “Maar stel je voor je bent nu al 55, je hebt pas 20 dienstjaren en wij als staat geven je die 35 jaar in één keer. Dan lijkt het aantrekkelijk om af te zwaaien. En het is ook voordelig voor ons, want in één klap kunnen we nog 25% van het ambtenarenbestand efficiënter maken”, zegt Somohardjo.

UNITEDNEWS