OLYMPISCHE SPELEN DEFINITIEF UITGESTELD NAAR 2021

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Olympische Spelen, die van 24 juli tot en met 9 augustus gepland waren in Japan worden definitief uitgesteld naar 2021. Dit heeft het internationaal Olympisch comité (IOC) vandaag  bekendgemaakt na een telefoongesprek met de Japanse premier Shinzo Abe. “Door de huidige omstandigheden en de informatie die we van Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gekregen, hebben we de conclusie getrokken dat de Spelen moeten worden verplaatst”, schrijft het IOC in een officiële verklaring.

Het is nog niet bekend wanneer het grootste sportevenement ter wereld nu gehouden wordt, maar het IOC meldt dat dit in ieder geval na 2020 en niet later dan de zomer van 2021 zal zijn. Ook de Paralympische Spelen, die van 25 augustus tot en met 6 september gehouden zouden worden, worden verplaatst naar 2021. “Dit is het enige juiste besluit”, reageert voorzitter Andrew Parsons van het internationaal paralympisch comité (IPC). “Sport is nu niet het belangrijkste in het leven.”

Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus stonden de Spelen en de Paralympics al enige tijd op losse schroeven. Het IOC hield lange tijd hoop dat de vierjaarlijkse evenementen komende zomer konden doorgaan, maar door toegenomen internationale druk werd de afgelopen dagen toch rekening gehouden met uitstel. Veel kwalificatietoernooien voor de Spelen konden vanwege het coronavirus niet doorgaan.

Voor veel atleten was het bovendien onmogelijk om zich fatsoenlijk voor te bereiden, omdat ze thuis moeten blijven en veel trainingscentra door de getroffen maatregelen gesloten zijn.

Het uitstel van de Spelen zal het IOC en Japan miljarden euro’s gaan kosten. Alleen al de tv-rechten voor de Spelen zijn goed voor zo’n 4 miljard euro, terwijl het organisatiecomité ruim 3 miljard euro aan sponsorinkomsten had binnengehaald. Er zouden zo’n elfduizend atleten meedoen aan de Spelen in Tokio, dat in 1964 al een keer gastheer was van het evenement. Honderdduizenden fans en duizenden journalisten zouden naar Japan afreizen. De Olympische Spelen zijn nog nooit eerder uitgesteld. Het vierjaarlijkse evenement werd wel meerdere keren afgelast, zoals tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Het is niet de eerste keer dit jaar dat een groot sportevenement wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Eerder werden al het EK voetbal en het tennistoernooi Roland Garros uitgesteld.

UNITEDNEWS