COMMERCIËLE BANKEN DICHT UIT PROTEST TEGEN CONTROVERSIËLE WET

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De meeste banken hebben vandaag uit protest tegen de afkondiging van de nieuwe cambiowet hun deuren tot nader order gesloten.

De sluiting begon bij de Hakrinbank nadat de vakbond bij die bankinstelling leden had opgeroepen in actie te gaan en de werkplek te verlaten. De actie werd later overgenomen door de directie. In het weekend had de Surinaamse Bankiersvereniging zich al gebogen over mogelijke acties tegen de voornoemde wet.

Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Finabank, Republic Bank, Godo en Surichange bank sloten hun deuren, nadat de bankiersvereniging het advies had gegeven om te sluiten. C-47-voorzitter Robby Berenstein zegt desgevraagd dat de Volkscredietbank woensdag dichtblijft. De omstreden Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren die dinsdag is afgekondigd stuitte op felle protest van bankiers, het bedrijfsleven, de verzekeringssector en de vakbeweging.

Ook oppositiepartijen zijn ertegen. Volgens deze organisaties zal de nieuwe wet desastreueze gevolgen hebben voor de totale samenleving. Het wordt niet uitgesloten dat de sluiting deze hele week zal duren. Intussen zijn de banken en vakorganisaties bezig juridische stappen voor te bereiden om de uitvoering van de gewraakte wet te stuiten.

UNITEDNEWS