ONDERNEMER WEERSPREEKT AANTIJGINGEN ACHAIBERSING OVER GEKOCHT VLIEGTUIG

De directeur eigenaar van Vortex Aviation, Gilbert Samuels, weerspreekt beweringen van Minister Armand Achaibersingh, dat er een vliegtoestel is aangekocht met gelden van het ministerie van Financiën via de Surinaamsche Post Spaarbank SPSB.

“Wat de minister het parlement heeft voorgehouden klopt niet en dat weet hij zelf ook”, zegt Samuels in gesprek met UnitedNews. Volgens hem gaat het hier om een normale lening voor de aankoop van het toestel. De aankoop is gekoppeld aan een sociaal economisch project voor de Inheemse gemeenschap van het dorp Apetina. Dat er nu gelden worden teruggestort bij de bank omdat er teveel zou zijn geoffreerd klopt volgens Samuels niet. Samuels die piloot en ondernemer is, bevestigt dat hij recent op 15 en op 23 maart respectievelijk, USD 150.000 om USD 30.000 heeft gestort bij de SPSB. Echter gaat het om gewone aflossingen die te maken hebben met de aankoop van het Cessna-vliegtoestel. Samuels geeft toe dat pas na drie jaren de lening wordt afgelost en dat hij hiervoor juridisch is aangemaand. Minister Achaibersingh zei dinsdag in DNA dat ten laste van de rekening van zijn ministerie het toestel is gekocht voor een bedrag van USD 443.685,- “Waar de minister met dit bedrag vandaan komt weet ik niet maar, ik heb een offerte opgestuurd aan de bank met een offerte bedrag dat ruim de helft is hiervan. Uit de offerte die minister Achaibersingh het parlement voorlas staat inderdaad een totaal bedrag van USD 278.500, opgebouwd uit verschillende componenten. In de offerte staat als aankoop bedrag van het toestel USD 190.000. Samuels zegt dat dit aankoop bedrag en andere componenten als lening bij de bank zijn genomen en niet eens het totaal geoffreerd bedrag.

Drugsvliegtuig
Van andere bronnen wordt vernomen dat het vliegtoestel door de vorige regering is  aangeschaft met staatsmiddelen om drugstransporten uit te voeren in het binnenland en dat door een politieonderzoek het vliegtuig nu aan de ketting ligt op het vliegveld te Zorg en Hoop. Samuels hierover om een reactie gevraagd zegt dat daar niets van klopt. “Er is al eerder geprobeerd mij en het toestel in verband te brengen met drugstransporten. Ik ben zelf een week aangehouden door de politie, maar moest de justitie mij vrij laten omdat er geen enkele bewijs tegen mij is gevonden van enige betrokkenheid met drugs”, zegt Samuels. Hij ontkent overigens dat het toestel aan de ketting ligt. “Ik vraag mij echt af waarmee men bezig is.

Het toestel heb ik in de operatie en worden normaal vluchten ermee uitgevoerd”, zegt de piloot/ondernemer. Samuels zegt zo zijn vermoedens te hebben vanwaar en waarom deze aantijgingen en aanvallen op hem worden gepleegd.

Hij zegt daarover geen uitlatingen te zullen doen. Over de betalingen die hij heeft gedaan als aflossing en de offerte, waarover de minister het parlement niet de juiste bedragen heeft voorgehouden komt hij wel op terug via de justitie. “Ze zullen het moeten rectificeren” zegt Samuels.

Samuel legt uit dat de aankoop van het toestel is gekoppeld aan een project waarbij zowel het dorp Apetina als hij als ondernemer er profijt van zouden moeten hebben. Met het uitvoeren van operaties door hem, naast het inzetten van het toestel ten behoeve van het dorp, was er een win-win situatie voor beiden. Uit de opbrengsten zou de lening aan de bank terug betaald moeten worden. In het project hoorde de transsportvluchten van en naar het dorp die al snel hoog oplopen in normale gevallen. Ik heb een vliegschool en zou jongeren van het dorp opleiden in onderhoud van het toestel. Hoewel ik moet zeggen dat er inderdaad vanaf het begin geen goede administratie is bijgehouden en er geen direct plan was hoe de aflossing van het  moest plaatsvinden, klopt vrijwel iets van het verhaal dat de minister het parement heeft voorgehouden. Overigens is er geen sprake van onthulling van een of ander geheim project. De aankoop van het toestel en de reden daarvoor is breed uitgemeten in de media”, zegt Samuels. 

“Ik ga wel verder maar dan alleen en niet in de constructie zoals toen was afgesproken met de bank. Het toestel koop ik nu gewoon!

 

UNITEDNEWS

 

 

 

Facebook Comments Box