ONTSLAG NEMEN IN STIJL
Hoe zorg je dat je toekomstige ex-collega’s waardevolle netwerkcontacten worden? Acht tips om op een prettige manier ontslag te nemen.
Iedereen neemt de stap weleens in zijn of haar carrière: ontslag nemen. Misschien om elders aan de slag te gaan, of om voor zichzelf te beginnen. Hoe neem je prettig afscheid van je leidinggevende en teamgenoten? Zij vormen immers een belangrijk deel van je toekomstige netwerk.
Hoe kun je je het beste opstellen tijdens het exitgesprek? En als je als zzp’er aan de slag gaat, hoe kun je de kans dan vergroten dat je opdrachten krijgt van je ex-werkgever?
- Breng de boodschap met tact
Je collega’s kunnen je vertrek als een afwijzing voelen. Het minste wat je dus kunt doen, is uitleggen waarom je vertrekt. De reacties van leidinggevende en collega’s kun je nooit vooraf helemaal inschatten, maar over het algemeen wordt openheid en eerlijkheid gewaardeerd. Licht toe waarom je de keuze maakt zonder onvriendelijk te worden en houd rekening met de ideeën en gevoelens van de mensen die bij het bedrijf door zullen gaan.
Je toekomstige ex-leidinggevende zal het daarnaast waarderen wanneer je hem of haar als eerste inlicht. Het is vervelend als je leidinggevende het via een andere weg te horen krijgt.
- Laat je van je beste kant zien
Ook al denk je misschien veel na over de nabije toekomst, laat dat niet te veel merken. Blijf kwalitatief goed werk leveren tot het moment dat je uit dienst gaat.
Praat na je ontslag niet negatief over het bedrijf en je werk.
Houd in gedachten dat je toentertijd bewust hebt gekozen om bij het bedrijf te werken en er echt ook leuke, leerzame momenten zijn geweest.
- Waak ervoor je gal te spuien tijdens het exitgesprek
Hoe stel je je constructief op tijdens het exitgesprek, zodanig dat je later alle betrokkenen achteraf nog recht in de ogen kunt kijken? Probeer aanbevelingen te geven in plaats van op te sommen wat er niet goed ging. Ga ook na wat jij zelf hebt gedaan om de situatie te verbeteren. Als je niets gedaan hebt, is het minder acceptabel om negatief te zijn.’
Feedback ontvangen is een kunst, maar feedback geven ook. Spuw in ieder geval niet tijdens een exitgesprek met je leidinggevende alle gal die je wellicht hebt opgespaard. Houd het altijd constructief, opbouwend en zakelijk. Niemand heeft er iets aan als je aan het eind van de rit nog al te zeer je hart lucht. Het schaadt alleen maar je relatie. Bedenk daarom van tevoren één of twee punten die je écht nog graag gezegd wilt hebben en denk goed na over de formulering.
- Verzamel referenties
Als je je huidige collega’s later graag als referentie wilt gebruiken, is dit dan het moment om dat te vragen? Je ontslagaanvraag kan eerst misschien nogal rauw op het dak vallen van je leidinggevende en collega’s, dus vraag niet meteen na die boodschap om een referentie. Laat er even tijd overheen gaan, totdat vrijwel iedereen je ontslagaanvraag heeft verwerkt. Bekijk wel goed welke collega je vraagt als referentie, en houd het ook bij maximaal twee. Je leidinggevende en een directe collega is een mooie combinatie.’
- Maak je werkgever tot een opdrachtgever
Als je als zzp’er aan de slag gaat, hoe vergroot je dan de kans dat je opdrachten krijgt van je ex-werkgever? De beste manier om als zzp’er terug te komen, is om ervoor te zorgen dat ze eigenlijk niet zonder jou kunnen. Zorg dus tijdens jouw dienstverband al voor dat je kwalitatief goed werk aflevert en dat jij de expert bent op jouw vakgebied.
Zorg dat je gelinkt bent met je collega’s op social media en probeer zo veel mogelijk contact te houden met het bedrijf om te weten wat er speelt en of jij hier een rol in kan spelen. Organiseer bijvoorbeeld netwerkborrels en nodig hier je oud-collega’s voor uit.’
- Reken niet op opdrachten
Waak er echter voor er al te lichtzinnig van uit te gaan dat je opdrachten zult krijgen van je ex-baas. Baseer er in ieder geval niet klakkeloos het businessmodel van je nieuwe onderneming op. Het krijgen van opdrachten van een ex-werkgever valt of staat meestal met een goede verstandhouding en een zekere mate van gunning. Maar ook de financiële positie van je ex-werkgever speelt mee. Tast af wat er mogelijk is, waar de ruimte zit en wat je mag verwachten. Het is verstandig om deze mogelijkheid al af te tasten voordat je daadwerkelijk opzegt. Je wilt niet in de situatie terechtkomen dat je opzegt en daarbij ten onrechte rekent op klussen van je ex-werkgever. Met de kennis die je hebt van het bedrijf en de cultuur, kun je goed inschatten wat de juiste momenten zijn om na uitdiensttreding weer contact op te nemen om te kijken of er nog opdrachten zijn die je voor je voormalige werkgever kunt uitvoeren.
- Overleg over de datum van je laatste werkdag
Wanneer moet je uiterlijk je ontslag indienen, en bij wie? Kun je afwijken van eventuele termijnen die zijn overeengekomen in het arbeidscontract? Het moment waarop je uiterlijk moet laten weten dat je weg wilt, hangt af van je arbeidscontract. Als daarin niets staat vermeld, moet je een wettelijke opzegtermijn van één maand in acht nemen. Als je in goed overleg afscheid neemt, kan echter vaak een afwijkende resterende termijn worden overeengekomen.
In overleg kan een ontslag “met wederzijds goedvinden” worden overeengekomen, dat wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
- Vertrek met decorum
Wees niet bang afscheid te nemen. Gun jezelf en je collega’s een net afscheidsmoment. Loop in ieder geval niet op je laatste werkdag met een eenvoudig “doei” de deur uit. Misschien heb jij geen behoefte aan een bijeenkomst, maar je collega’s misschien wel. En je weet nooit waar je elkaar nog weer eens treft. Als dat niet bij jou of de bedrijfscultuur past, hoeft zo’n afscheid niet uitgebreid te zijn. Maar een kopje koffie met gebak is snel geregeld.
INTERMEDIAIR