WAN PIPEL: 75 UNIEKE SURINAMERS GEBUNDELD IN EEN BOEK

2015, een bijzonder jaar…Dit jaar is een feestelijk jaar voor Suriname. En voor alle Surinamers! Op 25 november 1975 werd het land zelfstandig en zodoende vieren we dit jaar haar veertigste verjaardag als Republiek Suriname. Een moment voor Raúl Neijhorst om te laten zien dat ‘we’ het helemaal niet zo gek doen op deze aardbol. “Ik hoop op meer kennis, respect en waardering voor elkaar als Surinamers. We zijn als natie jong en niet groot, maar bereiken veel. Dat vind ik mooi om te zien. En iedereen mag het zien.”

Vandaar deze bundeling van 75 unieke Surinamers, de een met meer raakvlak met Suriname, de ander meer met Nederland maar éen ding hebben ze gemeen: hun gemeenschappelijke noemer is Suriname. Moederland, thuisland, geboorteland. Voor ieder even waardevol.

(Jorgen Raymann op de fotoshoot met een…)
Suriname, een rijk land…Met dit project wil Raúl Bekende en Bijzondere Surinamers in Suriname, Nederland en andere landen van de wereld zichtbaar maken. Een presentator van volle Surinaamse komaf kan in Nederland bekendheid genieten om dat wat hij of zij gedaan heeft, iets wat in Suriname zelf geenszins bekend is. Andersom kan ook, een Surinamer die in het land zelf hit na hit scoort maar in Nederland bij de Surinamers geen lichtje doet branden. Of een filmster kan rocken in USA maar we weten er niks van. En dat terwijl hun gemeenschappelijke deler juist iets is waar een Surinamer vaak trots op is: het Surinamer zijn óf voelen. Feit is dat al die personen, de een in Nederland, de ander in Suriname, de ander waar ook ter wereld hun sporen verdiend hebben. En zo zijn er vele mensen met Surinaamse roots die all over the World goed bezig zijn. 75 en meer…

(met Ramon Beuk over een heerlijk gerecht aan het….)

De keuze voor 75 personen met een sterke binding met Suriname was ingewikkeld. Zonder te passeren, zonder afbreuk te doen, zonder te verwaarlozen, zonder teniet te doen, is er een groep van 75 BS-ers ontstaan. Allen hebben hun sporen nagelaten in een samenleving waarin zij Suriname uitdragen. En ja, 75 is weinig, want Suriname kent ruim 900.000 bijzondere mensen. Ongeveer 500.000 gevestigd in Suriname, de rest in Nederland, Amerika, Curacao en nog vele landen in de wereld. Gezamenlijk bijna 1 miljoen!

(Wonderful Sharma Chin a Foeng, behind the scenes…)

Support this…Een boek in elkaar zetten is kostbaar. Gelukkig is er al veel gedaan en krijgt dit mooie Surinaamse naslagwerk nu daadwerkelijk vorm. De foto’s zijn gemaakt, vele interviews gehouden, transcripties doorgevoerd, vormgeving ontstaan en de titel is definitief. ‘Suriname beken(d)t’ mág er komen! En hiervoor hebben wij elkaar nodig. Hoe? En wanneer? Het liefst natuurlijk zo snel mogelijk, 25 november 2015 is een prachtige releasedatum. En hoe? Door het boek aan te schaffen. Een mooi cadeau voor een familielid, een relatiegeschenk om weg te geven aan bedrijven, aan een fan van 1 van de BS-ers, een favoriete collega, je granma of om gewoon zelf in te bladeren!

Help ons Suriname trots te maken!

Lobi, gran tangi!

————–

HET BOEK

Titel: Suriname Beken(d)t.

Fotografie & Interviews: Raul Neijhorst

Transcriptie: Julian Neijhorst

Tekstschrijver: Guus Pengel

Vormgever: Elroy Hiwat

Maat: 23 x 34,5 cm

Pagina’s: 176

Oplage: 1000 stuks

Uitgever: Raul Neijhorst

Prijs: € 40,- || In voorverkoop via Crowdfunding €30.-

Verwachte release datum: November 2015

Facebook Comments Box