ONTWIKKELING EN TOEKOMST SURINAME NIET AFHANKELIJK VAN MULTINATIONALS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto:Karen Williams, de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in Paramaribo

Het moet doordringen bij de samenleving, en vooral beleidsmakers, dat de ontwikkeling van Suriname niet afhankelijk mag zijn van de operaties van multinationals in het land.

Een duurzaam ontwikkelingsbeleid is des regering en de bijdrage van multinationals is slechts onderdeel van het groter geheel. Het zal niet zo mogen zijn dat er beleid wordt gemaakt aan de hand van de bewegingen en plannen van multinationals. Dit stelt Karen Williams, de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in Paramaribo.

“Grote multinationale maatschappijen zijn niet de ontwikkelaars van de toekomstige voorstellingen van Suriname. Elk één van u kan een bijdrage leveren aan het scheppen van banen, ontwikkelen van bedrijvigheid en het garanderen van een gezond economisch klimaat voor Suriname”, legde de ambassadeur uit tijdens een discussiebijeenkomst met het bedrijfsleven en sociaal maatschappelijk middenveld. “Eén van de meest belangrijke dingen die je in dit verband zou kunnen doen, is het eisen van verantwoording en transparantie van jouw gekozen vertegenwoordigers”, aldus Williams. Zij legt direct een verband met de National Risk Assessment (NRA) die momenteel gaande is in aanloop naar de audit van de Financial Action Task Force (FATF).

Multinationals leveren een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de landen waarin zij opereren, maar ook van waaruit zij dit doen. Door lokale aankopen en investeringen te plegen ontstaan meer toeleveringsbedrijven, werkgelegenheid en consumenten.

Aan de staat worden financiële middelen overgemaakt in de vorm van winstdeling, royalty’s en belastingen. Met de private sector is er een nauwe samenwerking. “Iedereen weet dat private Amerikaanse maatschappijen in Suriname actief zijn in de goudexploitatie en olieboringen. De banden met de Amerikaanse zakenwereld gaat ook verder dan de extractieve industrieën”, zegt Williams verwijzend naar de aanwezigheid van grote Amerikaanse brands en bedrijfsketens. “Deze grote bedrijven zijn belangrijk voor de Surinaamse economie, de belastinginkomsten en werkgelegenheid”, benadrukt Williams. Deze bedrijven leveren ook hun bijdrage door directe injecties te plegen in de samenleving in de vorm van sociale programma’s.

Volgens Williams moet echter niet uit het oog verloren gaan dat de ontwikkeling van Suriname niet de verantwoordelijkheid is van deze buitenlandse bedrijven, en dat zij slechts onderdeel zijn van een keten die ontwikkelt wordt door de Surinaamse overheid.

UNITEDNEWS