“DISCIPLINE ZOEK IN PARLEMENT”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De plenaire vergadering over het Nationaal Woningbouwfonds maakte dinsdag een valse start in De Nationale Assemblee (DNA). Er waren onvoldoende leden aanwezig om de vergadering te kunnen opstarten.

De vergadering was uitgeschreven voor 11 uur in de ochtend, maar na 45 minuten hadden slechts 24 van de 51 leden de presentielijst getekend. Het wachten was op nog 2 leden zodat er sprake was van een meerderheid om te kunnen beginnen, maar die kwamen niet opdagen. De oppositie was wel aanwezig in het DNA-gebouw, maar die weigerden de presentielijst te tekenen. De vergadering moest dus verdaagd worden naar een nader te bepalen datum; naar alle waarschijnlijkheid donderdag.

“Het moet ook een keertje ophouden”, merkte DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons geïrriteerd op. Zij haalt vaak flink uit naar DNA-leden die steeds weer moeite hebben om tijdig op het werk te verschijnen. Vergaderingen beginnen haast nooit op tijd, omdat de leden pas rond de afgesproken aanvangstijd of later bij mondjesmaat het terrein van DNA oprijden en vervolgens op hun gemak naar de vergaderzaal lopen. Sommige leden schijnen ook moeite te hebben om op het werk te blijven en zijn na enkele uurtjes weer weg, omdat zij “andere verplichtingen” hebben. Voor de doorsnee ambtenaar is dit recht niet weggelegd. Binnen de particuliere sector kan het steeds weglopen van het werk zelfs resulteren in ontslag.

Hoewel het niet de verantwoordelijkheid van alleen de coalitie is om quorum op te brengen, beschikt zij over een ruime meerderheid om zonder moeite een vergadering te kunnen opstarten. Recent kwam er ook ‘versterking’ van William Waidoe die van de oppositiepartij PL overstapte naar de coalitiepartij NDP. Met een vertegenwoordiging van 30 zetels in DNA zou de coalitie niet geplaagd hoeven te worden met quorumproblemen. Oppositieparlementariër Carl Breeveld (DOE) verleend ook altijd zijn medewerking door de presentielijst te ondertekenen.

UNITEDNEWS