OORSPRONKELIJKE ONTWERPER SURINAAMSE VLAG ‘JACK’ PINAS ALS PATRIOT HEENGEGAAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Hij verzette zich hevig, toen de toenmalige regering onder leiding van wijlen premier Henck Arron zijn ontwerp van de Surinaamse vlag liet veranderen, zonder zijn medeweten en autorisatie. Vanaf dat moment beschouwde hij zichzelf niet meer als de eerste ontwerper van de Surinaamse vlag. Dit typeerde het principiële karakater van de alleszins flamboyante Surinamer en nationalist. ‘Oom Jack’ Pinas (Zie foto)is niet meer. Jacques Herman Pinas, zoals hij volluit heette, is op 91-jarige leeftijd zaterdag na een ziekbed in het ziekenhuis ingeslapen.
De grafisch ontwerper en tekenleraar, gaf 25 jaar lang zijn krachten aan het Nationaal Planbureau als geografisch kaartenmaker. Maar ook politiek liet Pinas zich gelden als één van de mannen van het eerste uur bij de oprichting van de Partij Nationalistische Republiek(PNR) in 1961. De partij die zich conform haar doelstelling richtte op een onafhankelijkheid van Suriname. Ontstaan uit het ‘Wi Egi Sani’ van meester Eddy Bruma en grote vriend en volksdichter Robin ‘Dobru’ Raveles.
In 1975 deed Jack Pinas op aangeven van deze Dobru mee, aan de door de regering Arron uitgeschreven internationale wedstrijd voor het ontwerpen van de nieuwe Surinaamse vlag. En hij maakte er maar liefst twaalf ontwerpen, waaronder de voorloper van de huidige vlag. Daarvan waren de verhoudingen tussen en de breedte van de gekleurde banen volgens Pinas anders. En was de ster zwart in plaats van geel. Jack won met zijn ontwerp ook de westrijd, maar ontving de prijs nooit.
Wat Pinas stoorde is vooral de manier waarop de regering zonder zijn medweten aan zijn ontwerp sleutelde, in een ‘politiek onderonsje’ van een deel van de toenmalige NPK II coalitie, zoals Jack dat typeerde. Toen er in verband met de onafhankelijkheid Surinaamse vlaggetjes werden gedrukt, ontdekte hij, dat het niet de replica’s van zijn vlagontwerp waren. Iets wat hij de toenmalige machthebbers kwalijk heeft genomen en hem tot zijn nadagen dwars zat.
Een poging van de regeerders om Pinas op het grote moment de Nederlandse vlag te laten strijken en de nieuwe Surinaamse vlag voor de eerste maal te hijsen, ter goedmaking van het schandaal, werd door hem afgeslagen. Ook een uitnodiging voor het Onafhankelijkheidsfeest in het Suriname stadion(het huidige A.K. Stadion) werd door Pinas principieel geweigerd.
Die onverzettelijkheid liet Jack Pinas ook in zijn leven als vakbondsman zien. Hij leidde als één van de vakbondsmannen prominent de arbeidsstakingen tussen 1969 en 1973. Jack Pinas mag zich als tekenleraar ook medeoprichter van de Nieuwe School voor Beeldende Kunsten, van Nola Hatterman noemen, ook genoemd het Nola Hatterman Instituut.
De nationalist Pinas werd voor zijn verdiensten voor land en volk en in verband met zijn negentigste verjaardag, in maart vorig jaar, tijdens de tiende ‘Dobru Neti’, gehuldigd door de organisatie.

JEFF-CRAMERUNITEDNEWS | JEFF CRAMER