VERSTERKING PRODUCTIECAPACITIET NIHIL IN 1,8 MILJARD PROJECTPLAN

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vindt nog altijd dat de regering onvoldoende inspeelt op de werkelijke problemen in het land. In de presentatie die de VES net als andere maatschappelijke groepen van de regering heeft gekregen is er volgens VES-voorzitter Winston Ramautarsing weinig tot vrijwel geen versterking van de productiecapaciteit opgenomen, terwijl juist het stimuleren van de productie één van de belangrijkste oplossingsmodellen behoort te zijn. Volgens de VES is het projectplan nog niet volledig en moet het nodig worden aangepast.

De VES was zaterdag één van de maatschappelijke groepen die de presentatie kreeg. Voorzitter Ramautarsing en Steven Debipersad zeggen dat waar het plan samen met de Islamitische Ontwikkelingsbank is opgemaakt, er dringend behoefte is om het te vertalen naar de werkelijke Surinaamse situatie. Daarvoor moeten de planningsinstituten ingezet worden. Echter moeten die eerst worden versterkt. Wanneer dat niet gebeurd zal bij de uitvoering van het plan veel worden geïmproviseerd in plaats van een planmatige en structurele benadering toe te passen.

Het steekt de VES dat voor een belangrijke sector als de landbouw maar US$ 95 miljoen is gereserveerd. Ook de plannen voor het opkrikken van deze sector zijn volgens Ramautarsing niet volledig. Voor de sector is slechts een half miljoen opgenomen voor capaciteitsversterking.

Net als andere groepen die een presentatie hebben gehad blijkt dat ook de VES veel vragen heeft over hoe de USD 1.8 miljard die de Islamitische ontwikkelingsbank in de projecten stopt, gemonitord gaan worden. Er is gevraagd naar duidelijke transparantiemaatregelen door eerst versterken en upgraden van controle instituten.

Regeringsadviseur Winston Lackiin zegt dat dit slechts de eerste ronde is van de presentaties. Nadat alle groepen zijn gehoord zal waar nodig het projectplan worden aangepast en worden de groepen wederom geconsulteerd.
Het investeringsplan dat de regering heeft gepresenteerd, is volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) ‘onderontwikkeld en onevenwichtig’. Het planapparaat is erg zwak, waardoor er veel geïmproviseerd moet worden. De VES is blij met de uitnodiging en de presentatie. Het gesprek was bijzonder openhartig, zegt VES-voorzitter Winston Ramautarsing na afloop aan journalisten, zaterdagavond.

In het plan is veel aandacht besteed en geld uitgetrokken voor infrastructuur, zoals wegen en bruggen. Debipersad zegt dat die infrastructurele plannen gekoppeld moeten worden aan het verhogen van de productiviteit. Hij mist bij dit onderdeel de digitale en elektrische infrastructuur in het plan. Ramautarsing zei na de presentatie aan journalisten dat de VES nog altijd bereid is de regering te helpen het plan te helpen aanpassen.

wilfredUNITEDNEWS | WILFRED LEEUWIN

 

Facebook Comments Box