OVERNAME KRACHTCENTRALE AFOBAKA INGEZET

Suriname is klaar voor de overname van de Afobaka krachtcentrale en stuwdam in Brokopondo. Hiervan is de regering, bij monde van minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), overtuigd.

Het zijn overigens Surinamers die momenteel de waterwerken al draaiende houden en daarop wil de minister de nadruk leggen.

“Het zijn Surinamers die operationeel die dam draaien. Het enige wat we moeten zoeken is een leidinggevende die er weet van heeft en zaken in een bepaalde richting kan te sturen. Maar als we zeggen dat we een dam willen, dan moeten we ons klaarmaken om die dam te nemen”, stelt de minister.

Het Australisch consultancybureau Worley is aangetrokken om de waterkrachtcentrale en de stuwdam bedrijfsmatig door te lichten in aanloop naar de overname door de staat Suriname op 31 december dit jaar. De due diligence is momenteel gaande en zal op 15 oktober afgerond moeten zijn. Het eindrapport wordt op 1 november verwacht. Het onderzoek van Worley zal goed in kaart moeten brengen wat de bedrijfsstatus van de waterwerken is, en wat er precies wordt overgenomen van Alcoa/Suralco.

Het voordeel van de vroegtijdige overname zal niet direct zichtbaar zijn, maar op termijn. Per maand betaalt de staat ruim USD 7 miljoen aan Alcoa voor de aankoop van stroom. De komende 15 jaren gaat het om een besparing van USD 1,1 miljard. Dit terwijl de dam volgens de originele Brokopondo Overeenkomst (BO) rond die tijd nog in handen van Alcoa zou zijn.

“In het midden gelaten de discussie wie de deal heeft gesloten toen en waarom niet, daar gaat het nu niet over. Het gaat om het feit is dat we USD 6 miljoen tot USD 7 miljoen moeten betalen aan stroomrekening op maandbasis”, zegt de minister.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box