PAAMAKA VREEST VOOR GROTE UITBRAAK COVID-19

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO: LEIDING PAAMAKA-STAM

De Paamaka-stam aan de Marowijnerivier voelt zich in de steek gelaten en praat over een groot besmettingsgevaar met COVID-19 in 10 dorpen.

Vanuit het Franse Apatou steken er dagelijks mensen de grens over naar Suriname. Van grensbewaking is er niets te merken. Sinds begin april is het bevoegd gezag in Paramaribo op de hoogte gesteld, waaronder ook president Desi Bouterse, maar tot en met zondag was er niets te merken van een grenscontrole. Het traditioneel gezag praat juist over een ongecontroleerde mensenstroom. Volgens de kapiteins in het gebied koerst een goed deel van deze Fransen via de weg van Langatabiki ook naar Paramaribo. “Dagelijks varen er minstens 10 personen vanuit Apatou naar Snesi kondre om vervolgens over de weg van Langatabiki naar Paramaribo te rijden.”

Apatou is via een goede wegverbinding in contact met vrijwel alle grote steden in Frans-Guyana, waaronder ook Saint Laurent waar er een aantal besmettingen met COVID-19 zijn gemeld. “Op sommige dagen steken er 5 mensen over, maar dan weer op andere dagen zijn het er 10 en dan weer 15”, bevestigd kaptein Johan Amautan. Hij resideert niet ver van de oversteekplek. Andere gezagsdragers in het gebied bevestigen het zorgpunt van Amautan.

De vier hoofdkapiteins van de Paamaka hebben enkele weken terug een brief naar districtscommissaris Margaretha Malontie verstuurd voor doorgeleiding naar minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en president Bouterse. In de brief vragen zij hulp vanuit de regering om de diverse maatregelen tegen ongecontroleerde personenverkeer te treffen. Dit in het kader van de bescherming van hun gemeenschap tegen het coronavirus. In het schrijven is gevraagd naar een goede samenwerking met het traditioneel gezag om samen te voorkomen dat het coronavirus Suriname binnensluipt. Volgens Amautan is het essentieel dat er een grenscontrole komt aan de Surinaamse kant. Af en toe gaat er wel een Franse patrouille langs op de Marowijnerivier, maar die houdt zich bezig met Franse belangen. Het ergste wat de Paamaka-stam vreest, is het feit dat de illegale overstekers niet getest worden op het coronavirus. “Zo loopt het totaal Paramacaans gebied alsmede de andere marronstammen en gemeenschappen in Marowijne, Sipaliwini maar ook Commewijne en de hoofdstad Paramaribo gevaar”, laten de gezagsdragers weten.

UNITEDNEWS