PALU LANCEERT BOEK ‘DE ONAFHANKELIJKHEID MOET VOLTOOID WORDEN’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) lanceert heeft donderdag haar boekwerk ‘Laat ons samen de onafhankelijkheid voltooien voor welvaart en welzijn voor een vrije Surinaamse natie’ gelanceerd. Het boek is een moment opname uit het veertig jarig bestaan van de partij om te zien wat van de nieuwe politiek is terecht gekomen. Daarnaast word teen blik geworpen op de toekomst van het land en wordt vastgesteld hoe de toekomst er uit zou moeten zien.

In het boek wordt de verkeerde uitwerking van de onafhankelijkheid in 1975 als de belangrijkste oorzaak naar boven gebracht voor de sterk ondermaatse prestaties die sinds toen zijn bereikt. Voormalig moederland en kolonisator Nederland wordt daarin gezien als de hoofdverantwoordelijke met een lange reeks van vernietigende acties. Die acties zijn van militaire aard, verbaal en quasi juridisch en zijn er op gericht op de onafhankelijkheid tot een farce te reduceren waarachter de Nederlandse koloniale dominantie zou kunnen worden gemaskerd en geconsolideerd. Die Nederlandse acties hebben in de afgelopen veertig jaar gevarieerd van couppogingen, moordaanslagen, een binnenlandse oorlog tot de ultieme huidige vorm van het zogenaamd december strafproces.

De onafhankelijkheid was volgens de Palu juist een voorwaarde voor een authentieke ontwikkeling van een volk naar welvaart en welzijn. De onafhankelijkheid kwam echter al een verrassing, zelf voor de jonge politiek, hoewel dat toen een vereiste was om de idealen te realiseren, waarvan werd gedroomd. De oude politiek wist ook niet precies wat het moest beginnen met de onafhankelijkheid. Oude politici die  daarvoor hebben geroepen dat met de onafhankelijkheid Suriname baas in eigen huis zou zijn, vroegen zich af of dat nu  ‘noodzakelijkerwijs’ het geval moest zijn. Volgens hen ging het juist goed in de relatie tussen Suriname en Nederland.

De hoop en de verwachting die bij het volk was gecreëerd was van korte duur, niet lang daarna warden de Nederlandse acties manifest met onder andere de militaire coup vijf jaar na de onafhankelijkheid. In het boek worden tal van obstakels genoemd in de afgelopen veertig jaar die een hinder zijn geweest om vooruitgang te boeken die allang bereikt hadden moeten worden.

http://palu.sr/wp-content/uploads/2017/08/LAAT-ONS-SAMEN-Boek.jpg

De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) bestond op 12 maart 2017 veertig jaar. Ze is volgens haar voorzitter de enige van de politieke partijen, die zijn voortgekomen uit de politieke beweging (de Nieuwe Politiek) van de jongeren aan het eind van de jaren zestig en begin van de jaren zeventig, die nog bestaat, “alive and kicking”. “Wars van koloniale onderschikking en imperialistische uitbuiting waren die jongeren moe van de onderdanigheid van de politieke partijen die de leiding van het land toen uitmaakten (de Oude Politiek), om zelfs niet te proberen een einde te maken aan de persistente armoede en achterlijkheid in de kolonie. Hun streven was radicaal gericht op ontmanteling van de geïdentificeerde oorzaken voor de aanhoudende stagnatie van een brede op het Surinaamse volksbelang gerichte nationale ontwikkeling’ luid een citaat in het boek.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN