PCS WIL AF VAN IMAGO ‘GEKKENHUIS’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

PCS wil af van het imago dat het centrum centrum voor geestelijk gestoorde mensen is.

Het Psychiatrisch Centrum (PCS) is geen instelling die zich alleen richt op mensen die geestesziek of gek zijn verklaard. Volgens Algemeen directeur Raj Jadnanansing bestaat er een vertekend beeld van het PCS. Zo wordt er ook hulp geboden aan mensen die in stresssituaties zitten en begeleiding nodig hebben in het omgaan met bepaalde situaties en ervaringen. Dit betekent nog lang niet dat de betrokkenen niet toerekenbaar of gestoord zijn.

“Wat velen vergeten is dat wij in feite een volwaardig psychiatrisch ziekenhuis zijn. Eigenlijk zou de naam moeten worden verandert in het Psychiatrisch Ziekenhuis Suriname, want we zijn gewoon een ziekenhuis. Wat dat betreft hebben we aardig wat ideeën”, zegt Jadnanansing in gesprek met ATV. “Niet een ieder die dit centrum bezoekt is gek.”

Het stigma veroorzaakt een huivering bij mensen om voor hulp bij de instelling aan te kloppen. Schaamte en vrees voor vooroordelen spelen daarbij vaak een rol.

“Als ouders tegen een kind zeggen dat zij misschien naar PCS moeten gaan om een gesprek te hebben, dan denken de kinderen vaak: dan ben ik gek! Nee, je bent niet gek om hier te komen. Hier heb je de counselors. Hier heb je de personen die een goed gesprek met je kunnen aangaan en je weer on track kunnen helpen”, legt Jadnanansing uit. Hij is ongeveer 6 maanden aan het roer als algemeen directeur.

Samen met het managementteam wordt het beleid voor de komende vijf jaren uitgezet. “Wat dat betreft denken we er ook breed over na: Hoe ziet PCS eruit tussen nu en 5 jaar? Waar moeten we heen met de zorg?”

UNITEDNEWS