REGERING GUYANA MOET NAAR HUIS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De president van Guyana zal er direct toe moeten overgaan om nieuwe verkiezingen uit te schrijven en zijn kabinet te ontbinden.

De Caribbean Court of Justice (CCJ) acht de in december 2018 aangenomen motie van wantrouwen tegen de regering rechtsgeldig. Dit betekent dat het kabinet van president David Granger volgens alle wettelijke regelingen als gevallen mag worden beschouwd. De CCJ wees dinsdag vonnis in deze zaak nadat de regering en de oppositie het oneens waren over de rechtsgeldigheid van de motie van wantrouwen die met 33 stemmen voor en 32 stemmen tegen werd aangenomen dankzij de medewerking van coalitieparlementariër Charrandass Persaud.

Die ging voor een zelf verkozen ballingschap en woont momenteel in Canada uit veiligheidsoverwegingen. De coalitie en de regering zijn van mening dat de stem van Persaud als ongeldig moet worden verklaart, omdat hij een dubbele nationaliteit heeft. Hij is niet alleen Guyanees, maar bezit ook de Canadese nationaliteit, en is het voor de regering en de coalitie onduidelijk welk belang hij diende met zijn politiek ‘verraad’. De CCJ ging niet mee met het argument van de regering, omdat het vraagstuk over zijn dubbele nationaliteit nooit eerder een issue was. Dit kwam pas ter sprake toen zijn stemgedrag niet goed uitpakte voor de regeercoalitie.

President Granger berust zich in het besluit van de CCJ. Hij zal het besluit van het Hof respecteren en daarmee invulling geven aan de wettelijke procedures om tot nieuwe verkiezingen over te gaan.

De CCJ wees dinsdag ook vonnis in de rechtszaak die door de oppositie werd aangespannen met betrekking tot de benoeming van James Patterson als voorzitter van de Verkiezingscommissie van Guyana. Hij werd na de motie van wantrouwen uit zijn pensionering teruggeroepen door de president van Guyana. Volgens de CCJ was dit geen wijs besluit van Granger en zal het proces om tot een voorzitter te komen opnieuw ingezet moeten worden.

UNITEDNEWS