WANICA ZIEKENHUIS START MET OF ZONDER SURINAAMSE MEDICI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het ziekenhuis van Wanica zal in operatie gaan met of zonder medewerking van Surinaamse artsen. Zo reageert minister Antoine Elias van Volksgezondheid op het schrijven van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) die geweigerd heeft een voordracht te doen voor de Stichting Regionale Ziekenhuis Wanica.

Volgens de VMS zou de regering eerst moeten concentreren op het gezond maken van de bestaande ziekenhuizen alvorens ertoe over te gaan om andere instellingen op te zetten.

“Ik vind het jammer”, zegt Elias op het schrijven van de VMS die door het ministerie benaderd werd om een voordracht te doen voor het stichtingsbestuur.

De VMS is ook niet te spreken over het voornemen van de regering om buitenlandse artsen in te vliegen voor het nieuw ziekenhuis en andere gezondheidscentra. Volgens de VMS zou het de regering goed doen om eerst de Surinaamse artsen te waarderen en in te zetten. Minister Elias begrijpt deze houding niet. Naar zijn inziens worden de feiten verdraaid. De bedoeling is volgens hem juist om Surinaamse artsen in te zetten, en indien er een tekort is, die op te vangen met buitenlandse krachten.

“Het is jammer dat zij niet mee willen denken en beslissen”, zegt de minister teleurgesteld.

Volgens de VMS is zij niet tegen een ziekenhuis in Wanica, maar mist een goede grondslag en beleid om dit in te kaderen. “Het een feit dat de overheid de reeds bestaande ziekenhuizen nauwelijks tot niet draaiende kan houden wegens gebrek aan financiële middelen en dat tegen het eind van elke maand elk ziekenhuis weer moet bedelen om geld en de eindjes aan elkaar moet zien te knopen.

Door nu een ziekenhuis in Wanica erbij te krijgen, dat ook onderhouden moet worden, dat ook steeds salarissen zal dienen te betalen aan het personeel, dat alle leveranciers van medicamenten, hulpmiddelen, onderdelen, instrumentarium, etc., etc., elke maand ook moet kunnen betalen om te kunnen blijven voortbestaan, terwijl de overheid niet eens de bestaande ziekenhuizen normaal overeind kan houden, is geen gezonde zaak”, staat in de brief van de VMS.

UNITEDNEWS