POSITIE MONETAIRE AUTORITEIT NIET DUIDELIJK VOOR OPPOSITIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De oppositie in De Nationale Assemblee heeft dinsdag bij de aanvang van de Openbare vergadering geëist dat de regering meer informatie versterkt rond de positie van centrale bank governor Robert van Trikt als te zijn de monetaire autoritiet van Suriname.

De mededeling van regeringscoördinator minister Suwarto Mustadja , dat van Trikt heeft meegewerkt aan een noodzakelijk intern onderzoek bij de moederbank en er zelf voor heeft gekozen met verlof te gaan, was niet afdoend voor de oppositie. Mustadja deelde het parlement mee dat de regering het nodig achtte een onderzoek in te stellen omdat er ‘issues spelen’ bij de bank. Wat die issues zijn heeft de minister niet gezegd. Volgens hem is deze informatie, terwijl het onderzoek gaande is voldoende. Wanneer het onderzoek is afgerond zal de regering het parlement verder omstandig informeren.

VHP-parlementariër Chan Santokhi en NPS parlementariër Gregory Rusland willen weten wat er nu gaat gebeuren met alle voornemens van de governor. Volgens hen gaat het hier om een monetaire autoriteit en deze kwestie meteen invloed zou kunnen hebben op de koersontwikkeling.

De oppositieleden Rusland en Edward Belfort zijn van mening dat er wel 1000 en één issues spelen bij de moederbank en dat de regering zich beter moet laten informeren. Sinds maandag staat het op sociale media vol van aantijgingen die van Trikt in de schoenen worden geschoven. Van het aanschaffen van een privé voertuig voor en bedrag van USD 300.000 tot het kopen van miljoenen aan vuurwerk. Fungerend voorzitter Rossellie Cotino heeft Mustadja wel tot vier keer de gelegenheid gegeven het standpunt van de regering in deze kwestie kenbaar te maken. Mustadja zegt te begrijpen dat er antwoord moet worden gegeven op de vele berichten die gehoord worden in de samenleving. “Het is daarom dat de regering gemeend heeft een onderzoek in te stellen, zodat de regering u en via u het volk officieel kan informeren. U zal voor het meer inhoudelijke het onderzoek moeten afwachten. ”, zegt de minister.

Rusland zegt dat het parlement het waardeert dat er een onderzoek is ingesteld naar zaken bij de bank. “Maar er zijn feitelijkheden en we willen weten wat de status co is van zaken die spelen”. Hij stelde voor de vergadering te schorsen, wat niet werd gedaan door Cotino. Belfort wilde weten als het onderzoek strafrechtelijk is. Het antwoord hierop kreeg hij niet. Ook de vraag van Parlementariër Asiskumar Gajadien van de VHP als de governor ondanks het verlof werkzaamheden voor de staat verricht en in het buitenland zou zijn werden niet beantwoord. Nadat Mustadja weer zijn informatie had herhaald werd dit punt afgesloten.

UNITEDNEWS