PRESIDENT ALI ONDERZOEKT EXPORT VAN ELEKTRICITEIT ALS BRON VAN INKOMSTEN VOOR GUYANA

Foto: President van Guyana, Irfaan Ali | Bron: Kaieteur News

De regering van Guyana heeft Fulcrum LNG, een Amerikaans bedrijf, ingehuurd om te helpen bij het exploiteren van de gasbronnen van het land.

Momenteel liggen diverse opties op tafel voor overweging en is het wachten op een volledige technische en financiële analyse, inclusief de export van elektriciteit.

Dit werd onthuld door president Irfaan Ali tijdens een persconferentie op donderdag in State House, Georgetown. Hij legde uit: “We hebben onlangs de interessepeiling afgerond voor een groot gasproject buiten de ontwikkeling van Wales (Gas-to-Energy project). We hadden een bedrijf geïdentificeerd. Dat bedrijf zal nu samen met de regering van Guyana en Exxon en zijn partners moeten discussiëren en samen een model en een plan moeten uitwerken voor de vooruitgang van dit grote gasontwikkelingsproject in het land.”

In januari nodigde de regering de private sector uit om met voorstellen te komen en met initiatieven voor het ontwerp, de financiering, de bouw en de exploitatie van de gasinfrastructuur ter ondersteuning van huidige en toekomstige upstream ontwikkelingen in Guyana.

Het staatshoofd benadrukte dat de regering inmiddels een technisch team heeft samengesteld om deel te nemen aan de discussies en om een model op te stellen voor het gebruik van de gasbronnen. President Ali verwacht dat er volgend jaar een Heads of Agreement hierover zal worden ondertekend.

President Ali zei: “Wat we willen is om het gas zo snel mogelijk aan een ​​aanvullende inkomstenstroom toevoegen en het gaat niet alleen om gas, het is ook het condensaat die ermee gepaard gaat. Dat heeft eigenlijk enorme kansen en potentieel voor ons, maar we kunnen dat niet weten, we kunnen de mate van mogelijkheid niet inschatten zolang de volledige analyse, het technische (en) het financieel rapport, voor ons is voltooid om te weten wat we hebben.”

In dit verband onthulde hij dat een aantal mogelijkheden worden onderzocht, waaronder de export van energie via de ontwikkeling van een energiecorridor naar Brazilië en Suriname.

Daarnaast noemde hij de marketing van bijproducten van het aardgas. Ali hintte ook op de mogelijkheid van een tweede energiecentrale om het land te positioneren als exporteur van elektriciteit. “We denken dat we een Shorebase kunnen maken, en een extra energiecentrale die gas en elektriciteit kan exporteren. We zullen dit onderzoeken en dan een goede optie presenteren,” zei de president.

Momenteel zet de regering van Guyana zich in voor een US$2 miljard Gas-to-Energy (GTE) project. Dit is het eerste aardgasproject van het land. De verwachting is, dat het 300 megawatt aan stroom zal genereren en dagelijks nog eens 3400 vaten bijproducten zal leveren.

Projecthoofd Winston Brassington zei eerder dat het opstarten van deze faciliteit het land zal voorzien van zo’n 4100 vaten bijproducten per dag – zoals kookgas en brandstof voor sigaretten – onder andere.

Guyana verbruikt echter ongeveer 700 vaten per dag van deze producten, wat betekent dat het land markten zal moeten vinden voor 3400 vaten bijproducten per dag of 1.241.000 vaten op jaarbasis.

REGIO

GERELATEERD AAN: GUYANESE REGERING VRAAGT PARLEMENT GOEDKEURING VAN GY$ 5 MILJARD VOOR WERKZAAMHEDEN GAS TO ENERGY PROJECT

 

 

 

Facebook Comments Box